Hoe bepaal je of iemand links- of rechtshandig is?

Als mensen horen dat ik met links schrijf concluderen ze direct dat ik linkshandig ben. Ik vind mijzelf echter niet linkshandig aangezien ik 99% van de dingen met rechts doe. Ik schrijf eigenlijk toevallig met links ( weet ook niet waarom), ik gebruik mijn pc muis met rechts, eet met rechts, snijd met rechts, tennis met rechts, voetbal met rechts etc.

Hoe bepaal je zoiets?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat puur een kwestie van gevoel is, wat fijn voelt om te gebruiken. Dat gebeurd eigenlijk onbewust. Alleen mensen die 35 jaar en ouder nu zijn, zullen misschien ooit op school voor straf met rechts moeten hebben leren schrijven en zijn zowel links als rechtshandig even vaardig.

Om heel snel te bepalen wie links of rechts handig is kan je heel snel (zonder dat ze het van te voren weten) iets kleins als een sleutelbos of een tennisbal ofzo gooien. zijn of haar reflexen reageren daarop en zonder erbij na te denken vangt hij of zij hoogstwaarschijnlijk het voorwerp. Omdat de hersenen hier niet 'direct' aan de pas komen kiest je reflex de meest voor de handliggende arm/hand. de Arm waar je het mee vangt is vaak ook je arm die bepaald of je links of rechtshandig bent

Door ze te vragen. Het is ongebruikelijk maar wél de enige manier om er zeker achter te komen. Het lijkt misschien brutaal maar trucjes uithalen is écht onbeleefd.

Je valt blijkbaar niet in de categorie die gedwongen rechts moest leren schrijven, terwijl links de voorkeurshand was/is. Je hebt blijkbaar een voorkeur voor links schrijven. Maar doet andere zaken bij voorkeur rechts. Je zou kunnen kijken wat je afzetbeen is bij het springen, of vangen van een bal. Springen is duidelijker omdat je het 'raar' vindt om met het andere been af te zetten. Vangen kun je op voorbereid zijn, dat zou dan per ongeluk moeten gebeuren, anders geeft het weinig informatie. Maar je zou ook best wel eens ambidexter (tweehandig) kunnen zijn. Dan heb je geen voorkeurszijde. Lees in de link hieronder. Toegevoegd na 12 minuten: Blijkbaar, ook voor mij nieuw, kun je ook nog rechtshandig en toch linksbenig zijn... Het lijkt dus allemaal niet zo heel strikt te zijn, hoewel de meeste mensen toch gewoon rechtshandig en rechtsbenig zullen zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambidextrie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Linkshandigheid
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtshandigheid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100