Wat kan een alcoholist die gestopt is met drinken het beste doen om van de alcohol af te blijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

roken, drugs, gokken, eten, alcohol, allemaal verslavingen waar je met heel veel moeite en professionele hulp uit kunt komen en met alcohol zeg je dan dat je "droog staat". sommige mensen denken dat ze niet meer verslaafd zijn, als ze niet meer drinken, maar dat is niet zo : je blijft verslaafd, maar je drinkt/rookt/eet/gebruikt of gokt niet meer. en zolang dat goed gaat, heb je het onder contrôle. wat kan helpen ? een goed vangnet, mensen om je heen die van je probleem weten en die je dus geen borrel opdringen of je uitnodigen om naar het casino te gaan, of je een blowtje aanbieden, bijvoorbeeld. antwoord: neem dag voor dag, en zorg dat de mensen om je heen je probleem kennen, vertel het ze (bij de AA is dat een onderdeel van het stappenplan, bij bouman ggz ook) en zorg dat je sterk blijft, door je te realiseren dat je dát verslaafde deel van je leven niet meer terug wilt, niet meer wilt beleven. de problemen die je had en die er toe leidden dat je je toevlucht in een verslaving zocht, zal je te lijf moeten gaan, uit de wereld moeten helpen, anders is een terugval niet ondenkbaar en dat maakt het weer moeilijker.

Om te beginnen natuurlijk het niet kopen. De schappen in de supermarkt waar het staat mijden. En op feestjes het gezelschap zoeken van mensen die óók fris drinken.

Hulp zoeken. Want echt levenslang definitief er af blijven is het enige wat er op zit. En dat red je niet alleen als je echt ver heen bent. Voor mij als geheelonthouder is het natuurlijk makkelijk om te zeggen ' drink wat anders, zonder alcohol' . En moeilijker kan het volgens mij ook niet zijn. Als je sigaretten zonder teer en nicotine had, zou ik die roken, en als er chips zonder calorieën waren zou ik die eten. Drinken heb je echter te kust en te keur zonder alcohol, in alle mogelijke smaken, dus ik kan me daar eigenlijk niet zo veel bij voorstellen. Appeltje, eitje. Helaas blijkt het in de praktijk juist nog veel moeilijker dan stoppen met roken of vet eten, ondanks de alternatieven, dus moet het de alcohol ZELF zijn die voor problemen zorgt. En om die verslaving te doorbreken - van een stof die overal getolereerd, geaccepteerd en zelfs gepromoot wordt- heb je heel veel hulp, steun, motivatie en afleiding nodig. Als niet-drinker wordt het me al overal opgedrongen (doe "gezellig" mee, drink ook "lekker" wat, of, nog erger ; doe niet zo flauw / onsportief ) dus voor een ex-alcoholist moet at een ware opgave zijn.

Inderdaad de verleiding mijden, kijken of er een reden is waarom iemand drinkt, kan verdriet. pijn etc zijn...daar hulp voor zoeken, én bovenal afleiding zoeken of hulp in de vorm van contact zoeken met mensen/vrienden als de verslavingsdrang de kop op steekt.

Een alcoholverslaving zelfstandig stoppen is vrijwel onmogelijk, omdat een verslaafde niet voor niets verslaafd is geworden. Naast deskundige hulp, te beginnen bij de huisarts, is het ook verstandig een netwerk op te zetten van mensen, die je kunnen bijstaan. Zeg maar een vangnet: mensen die je bijvoorbeeld kunt bellen bij terugval en die je steunen. En aanmelden bij AA: Anonieme Alcoholisten http://www.aa-nederland.nl/index19.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100