Waarom hebben mensen met autisme moeite met oogcontact?

en psychopaten juist niet? Beide hebben een verminderde empathie en dus moeite zich in te leven in andere mensen en dus gevoelig voor.. tenminste dat ik mij intrepretatie.

Toegevoegd na 3 minuten:
is er een neurobiologisch oorzaak voor aan te wijzen?
(vraag voor kenners)

Toegevoegd na 4 minuten:
De vraag is dus een aanname van wat er gezegd word.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zou kunnen dat je de vraag mss iets moet aanpassen. Ze hebben niet zozeer moeite met oogcontact, maar ze doen het gewoon minder. Ze leven meer in hun eigen wereld en waarom zou contact zoeken, met of zonder ogen, dan nodig zijn. Ze lijken er weinig behoefte aan te hebben. Voor zover ze er wel moeite mee hebben, kan dat te maken hebben met het feit dat ze met de indrukken weinig kunnen of juist verward door raken. Psychopaten willen juist wel contact om beter te kunnen manipuleren of te overheersen voor hun eigen gewin. Beide stoornissen lijken een defect te vertonen in de cortex cingularis anterior waardoor hun empathisch vermogen tekort schiet: Autisme wordt vaak in verband gebracht met stoornissen in het affectieve beleving van prikkels uit de omgeving. Deze zouden verband kunnen houden met een structureel defect van gebieden in het limbisch systeem, zoals de cortex cingularis anterior. Psychopathie wordt gezien als een handicap waardoor men slecht kan afstemmen op de emoties van anderen. Dit gebrek of zelfs de volledige afwezigheid van empathie is onder meer aangetoond uit onderzoek waarbij hersenactiviteit is gemeten in situaties waarbij psychopaten anderen een fout zien maken. Gebieden in de hersenen zoals de cortex cingularis anterior, waar emotionele prikkels (zoals beloning en straf) worden verwerkt lieten daarbij minder activiteit zien dan bij controleproefpersonen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Autisme#Neuro...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychopaat

hey ik heb zelf autisme en heb hier voor mezelf wel een reden voor. dit betekend niet dat dit voor iedere persoon met autisme geld maar, ik heb altijd het gevoel dat mensen mijn gedachten lezen als ze recht in mijn ogen kijken. oogcontact voelt toch ook vaak wat intiemer dan simpelweg praten waardoor het al gauw ongemakkelijk aan kan voelen als je dit met iemand doet die je maar net kent. dus eigenlijk ook een deel verlegenheid denk ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100