Hoe kan ik een vriend, op een subtiele manier duidelijk maken, dat ik het vervelend vind, dat hij dagelijks en meerdere keren per dag Whats app't ?

Via mijn werk leerde ik iemand kennen waar ik het gewoon goed mee kan vinden. We hebben op een gegeven moment nummers uit gewisseld en het was sindsdien, af en toe een smsje. Hij schafte zich een smartphone aan en heeft ook whatsapp. Vanaf toen wordt ik zo'n beetje dood gegooid met onzinnige, niet interessante, en enorme lappen tekst, kinderfoto's, en foto's hoe hij woont. Hij stuurt minstens 4 keer per dag een whatsapp. En dan niet te vergeten dat ik snachts ook berichten van hem krijg. Ik vind dit allemaal niet zo grappig meer, en zou graag willen dat hij het Whatsapp verkeer drastisch gaat minderen.
Hoe kan ik hem op een subtiele manier duidelijk maken dat ik dit vervelend vind, zonder hem te kwetsen?
Niet alleen voor mijzelf, maar ook mijn vriend vraagt zich af waarom deze man zo met mij bezig is, terwijl hij weet dat ik een relatie heb...

Iemand een idee hoe ik dit op een vriendelijke en toch duidelijke manier kan laten weten, zonder dat iemand zich rottig gaat voelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk wil je hem feedback geven. Helaas heb je zelf geen invloed op hoe hij zich hier onder gaat voelen, maar het kan hulp bieden om te kijken naar de regels voor feedback geven die erop gericht zijn om niet kwetsend te zijn (voor details zie link). Ik heb achter de 'regel' een voorbeeld gegeven van hoe je dit kunt aanpakken: 1) "Noem eerst iets positiefs dat verband houdt met het onderwerp." (Ik vind het leuk om contact met je te hebben, ik kan het goed met je vinden of iets dergelijks) 2) "Zeg objectief wat er gebeurde waar je kritiek op hebt, spreek daaruit vanuit jezelf (in ik zinnen)." (Ik merk dat je wel veel whatsapps naar me stuurt. Minstens 4 per dag en ook 's-nachts.) 3) "Vermijd het woord "maar", zeg niet: Ik vond dat je het goed deed, maar je bent wel te veel aan het woord geweest." (Niet echt van toepassing, zolang je het woord 'maar' maar niet gebruikt) 4) "Vertel wat hiervan het gevolg was, spreek ook vanuit jezelf. Bijvoorbeeld: dat had tot gevolg dat ik me ongelukkig voelde omdat ik mijn onderwerpen niet kon noemen...." (Hierdoor lees ik helemaal niet alles wat je stuurt, want het is zoveel. Eigenlijk vind ik het ook wel erg veel zo en daar voel ik me niet prettig bij. En mijn vriend vraagt zich af waarom je mij zoveel whatsapps, ook midden in de nacht) 5) "Geef een suggestie hoe dit beter zou kunnen. Bijvoorbeeld als je tussendoor had gevraagd of anderen nog iets wilde opmerken dan had ik me daar beter bij gevoeld." (Ik zou het fijn vinden als je niet meer alles wat in je opkomt naar me whatsapps. Als je iets hebt waar je echt mee zit of als er iets anders is wat belangrijk is, natuurlijk kun je me dan een berichtje sturen. Dan weet ik ook dat het belangrijk is en kan ik erop reageren.) Ik heb de bovenstaande suggesties gedaan op basis van de toelichting bij je vraag; je kunt zelf het beste inschatten wat je precies kunt zeggen. Maar als je deze structuur aanhoudt dan komt het niet zo aanvallend over, hou je bij jezelf wat het met je doet (ik vind het niet prettig, in plaats van 'het is niet prettig') en kun je ook zeggen dat je niet wil dat het contact verbroken wordt, maar dan liever op een andere manier. Succes!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Feedbackregels

Als het echt een vriend is, kun je hem gewoon voorzichtig zeggen dat je niet de tijd en gelegenheid hebt alle niet-dringende berichtjes (van hem) te lezen, en er eigenlijk ook geen behoefte aan hebt. Met het vriendelijke verzoek jouw uit zijn lijstje vaste ontvangers te schrappen. Als hij dat niet begrijpt / doet, is het ook geen vriend, en kun je hem net zo goed meteen blokkeren. (Zelf begrijp ik niet waar mensen het lef vandaan halen iedereen die ze ooit hebben toegelaten op eender welk social network te overladen met een niet aflatende stroom informatie-diarree waarvan ze blijkbaar niet beseffen dat niemand er op zit te wachten, maar dat terzijde. De Internet- en telefoonetiquette is duidelijk nog in een pril stadium van ontwikkeling , en de technologie maakt het ook niet altijd makkelijk).

Gewoon recht voor zijn raap zijn. Soms heeft het geen zin om subtiel te zijn. Zeg hem of beter whatsapp hem dat je niet snapt dat hij je al deze informatie stuurt, en dat je het eigenlijk vreemd en dat je er een onpasselijk gevoel bij krijgt. Ja hij zal schrikken, maar je maakt wel duidelijk wat jou gevoel erbij is.

Zodra je er zelf ook minder op reageert zal hij vanzelf minder gaan sturen.

Inderdaad lastig als iemand je overvloedige berichtjes stuurt die je niet interessant vindt. Het lijkt me dat je al niet (veel) reageert op zijn berichten. Maar het zal er sowieso wel op uitdraaien dat je hem een keer moet berichten dat je niet zo op zijn berichten zit te wachten. Als je het subtiel wilt aangeven, kun je hem melden dat je het niet fijn vindt om 's nachts berichtjes te krijgen, want je wordt er wakker van. Natuurlijk kan hij vragen waarom zet je hem niet uit, dan kun je aangeven dat hij dan nog aan staat voor noodgevallen. Niets gelogen en een heel reel verzoek. Daarnaast kun je aangeven dat je whatsapp echt alleen gebruikt voor korte berichtjes zoals normaal met een sms en dat je het prettiger vind om foto's ed via Facebook te ontvangen, want dat is overzichtelijker. Dat heeft als voordeel (niet melden natuurlijk) dat je dat soort updates met een klik op de knop kunt verbergen. Als hij het blijft sturen, een grappig berichtje terugsturen dat ze echt naar je fb moeten ook die van hem. Eventueel kun je 's avonds het sms-geluid en whats app uitzetten. Want ik denk dat de vader van je kinderen wel even belt als er iets met de kinderen is en het niet afdoet met een sms.

Hoi Anne01, Hier is duidelijk het plakkertje gewone "vriend" niet meer van toepassing. Dit is iemand die jou wel ziet zitten. Mannen die een vrouw zo veel aandacht geven, daar zit vaak meer achter. Dit is hier niet handig, je hebt er geen zin in. En dit is niet fijn voor je huidige relatie. Hij gaat ongevraagd over je grenzen heen. Wat belangrijk is, is jezelf af te vragen, wil je deze aandacht? vind je dit leuk? Je gaf al aan dat je het nu best zat bent. De enige manier om hiervanaf te komen is om niet meer te antwoorden op de whatsappp-jes. Als je dit moeilijk vind, ga dan van whatsapp af. Ik leef ook zonder, is ook best te doen. Als mooie vrouw zal je vaak dit soort mannen tegen kunnen komen, bij mannen moet je echt heel duidelijk zijn. Wat wij vrouwen als duidelijke hints ervaren is vaak voor een man onzichtbaar. Bij geen reactie zal hij desinteresse ervaren en vanzelf de boodschap begrijpen, mocht hij na 2 a 3 weken nog steeds elke dag reageren, dan kun je hem vriendelijk vragen je niet meer te whatsappen, daar je er geen zin meer in hebt (in whatsappen) . Dat je hem liever af en toe gewoon spreekt, opt werk ofzo. (als dat zo is) Mocht hij dan alsnog doorgaan, dan valt hij onder het kopje stalker en kun je whatsapp beter afmelden. Leer ervan, en geef voortaan niet meer zomaar je whatsapp aan iedereen. Succes M

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100