Sporten voor een gezondere levensstijl?

Ik, als 17-jarige, ben bezig om mijn leven te verbeteren. Ik vind mezelf een beetje aan de dikke kant, en heb dus besloten een betere levensstijl aan te nemen. Dat houdt in dat ik mijn eetpatroon aanpas en ik meer ga sporten. Met dat eerste (het eten en drinken) heb ik niet zoveel moeite. Met het sporten wel. Daar heb ik een aantal probleempjes:
1. Ik weet niet welke sport(en) ik moet beoefenen;
ik ben vooral van plan om te gaan fietsen rond een plas. De route is 7km lang. Daarnaast heb ik me ingeschreven bij een fitness centrum (fit for free). Ik weet alleen niet welke apparaten het effectiefst zijn.
2. Ik weet niet hoe, hoe vaak, hoe lang en wanneer ik moet;
fietsen kun je wel iedere dag, alleen weet ik niet hoeveel kilometers en hoe hard ik moet. Bij het fitnesscentrum weet ik door de vele apparaten ook niet welke ik moet gebruiken en in welke mate ik dat moet doen.
3. Ik wil graag een schema opstellen, maar daar heb ik hulp bij nodig;
ik heb namelijk vaak gehoord van zo'n sportschema, maar ik zou niet weten hoe die eruit moet zien.
4. Ik weet niet waar ik terecht kan met vragen;
deze site leek mij voor deze vragen het best, maar er moeten toch handige sites, boeken e.d. bestaan die je verder helpen?

Het is een lang verhaal, maar ik hoop dat iemand mijn verhaal heeft gelezen en mij kan helpen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Goed dat je eraan gaat werken! Bij het fitnesscentrum hoort 1 of meerdere personen rond te lopen, die je kan begeleiden en die ook een schema voor je kan opstellen, het fietsen is ook een goed idee, dat hoeft niet snel, als je het maar doet, ook wandelen is goed, minimaal een half uur per dag bewegen. Succes.

In de fitness kan je gemakkelijk een instructeur aanspreken, samen kan je dan een schema opstellen. Maar als je zelf gaat, ga dan 3 cardio oefeningen doen van 15 minuten elk, en probeer je hartslag te krijgen tussen de 130 en 140. Dan train je erg effectief. Je zal zien dat het wel wat saai is. Neem dus een muziekplayer mee. Of zorg dat je een goed plekje voor een tv hebt. Je kan met iemand samen gaan, maar dan moet je onthouden, dat indien je bijv naast elkaar fietst, dat je effectief bezig bent als je net niet relaxt kan praten (door beetje buiten adem te zijn). En daarnaast kan je dan nog iets van 10 oefeningen op die toestellen doen. Ook hier kan een instructeur het even voor doen. Doe dan de oefening 3x, met 20 herhalingen. Vooral met afvallen gaat het vooral om langer bewegen, niet om de hoeveelheid kiloos die je duwt, trekt, pushed, whatever. Maar het moet natuurlijk niet te simpel zijn. De eerste keer doe je gemakkelijk, bijv 5 kilo. Dan voel je na 24 uur hoeveel spierpijn je hebt. Niks-> 5 kilo bij die oefening. (kijk dus naar spierpijn per oefening...).

Als je van jezelf beseft dat je wat aan de dikke kant gaat worden is dat een positieve reactie. Wat het eten betreft zit 't niet altijd 'm in het minder eten; maar wel in wat je eet. Vermijdt patat, pizza, snoep en koekjes. Eet elke dag twee scheppen groenten en twee stukken fruit. Drink elke dag 7 tot 10 glazen water of thee. Sap, frisdrank, bier en wijn sporadisch bij gelegenheden. Beweeg zoveel mogelijk iedere dag. Het is gezonder om elke dag 1 uur te fietsen of stevig te wandelen dan te gaan sporten. Intussen gelijk van de natuur en omgeving genieten voedt ook de geest met zijn positieve uitwerking naar het lichaam. De hoeveelheid tijd die je bewust aan lichaamsbeweging besteed is belangrijker dan de kilometers tellen. Sporten eenmaal keihard in de week en menen dat het dan voor die week wel welletjes is geweest is eerder gevaarlijk dan gezond. Kijk eens welke lichaamsoefeningen die je kunt doen bij het opstaan en voor het naar bed gaan zoals met de top van de vinger aan de grond met gestrekte benen. Hoeveel keer lukt het nu en daarna elke dag een buiginkje meer. Varieer en vul zelf in dit met andere oefeningen. Het voornaamste is dit gewoontegetrouw te doen (discipline) elke dag. Makkelijk zat. Moet je eens kijken wat voor een stralende meid; als nieuw herboren, over enkele weken daar rondloopt. Heb meer plezier in je leven bevorderd ook je gezondheid. Zing, lach, spring in de rondte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100