Kan het uitblijven van de menstruatie ook andere oorzaken hebben dan stress, zwanger, ziektes? En wat voor ziekten zijn de oorzaak?

Zie uitleg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is geen ziekte, maar het kan ook uitblijven door ondergewicht. De reden van het ondergewicht kan door een ziekte komen, dus het kan wel samenhangen. Ondergewicht komt ook vaak voor bij iemand met een eetstoornis.

Ook de menopauze (overgang) zorgt voor het uitblijven van de menstruatie.   Toegevoegd na 2 minuten:   Daarnaast kan de menstruatie uitblijven door ondervoeding. Dit zie je in arme landen, maar bijvoorbeeld ook bij anorexiapatiëntes. Ook gedeeltelijke ondervoeding, waarbij je wel op gewicht blijft maar je te weinig binnenkrijgt van enkele essentiële voedingsstoffen, kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitvalt.   Toegevoegd na 3 minuten:   Nog een mogelijkheid is het "inregelen" van je hormonale cyclus. Dat gebeurt gedurende de eerste tijd dat je ongesteld wordt. In die beginperiode is de cyclus onregelmatig. Het kan dan best gebeuren dat er meerdere maanden verlopen tussen twee menstruatieperiodes. Deze beginperiode kan lang duren - in ieder geval tot twee jaar vanaf de allereerste menstruatie, misschien ook langer.  

Wanneer de menstruatie uitblijft nadat een vrouw jarenlang een normale menstruatiecyclus heeft gehad, dan wordt dat secundaire amenorroe genoemd. Secundaire amenorroe kan het gevolg zijn van een storing aan de hypofyse door een verwonding of een tumor of, in zeldzame gevallen, door een aangeboren afwijking waarbij de hypofyse geen gonadotropine aanmaakt. Deze oorzaken komen gelukkig maar zelden voor. Toegevoegd na 8 minuten: Op fysiek vlak kan een streng dieet of strikt trainingsschema ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Vrouwen die professioneel aan atletiek of dans doen hebben vaak secundaire amenorroe. Andere ziektes die oorzaak ervan kunnen zijn: diabetes, schildklierproblemen, andere ernstige fysische of psychiatrische ziekten. Ook een genetische factor kan zorgen voor amenorroe. Het syndroom van Turner is hier een voorbeeld van.

Bronnen:
http://www.goedgezond.be/tag/menstruatie/
http://www.medischwebboek.nl/uitblijven-va...

door een prolactinoom in de hypofyse met als gevolg dat de prolactine waarde stijgt in het bloed, blijft een menstruatie uit. Vaak gaat dit samen met schildklierproblematiek. De prolactinoom kan in, op, achter, onder en in de hypofyse zitten. Vaak is het een goedaardig gezwel wat therapeutisch te behandelen valt door middel van Norprolac, parlodel of dostinex. Ligt het gezwel buiten de hypofyse dan is het vaak operabel. Ligt het gezwel in de hypofyse dan is een operatie niet altijd de oplossing. Het probleem is dat er vaak heel veel andere onderzoeken plaatsvinden alvorens er wordt gekeken naar een prolactinoom. Belangrijkste eigenschap cq aanwijzing van deze aandoening is tepeluitvloed zonder dat er sprake is van een zwangerschap. Bij twijfel altijd vragen om een bloedtest met zowel de schildklierwaarden als de prolactinewaarde.

Ja dat kan. Maar om daar achter te komen zul je het best je huisarts moeten raadplegen die je evt. kan doorverwijzen naar een gynaecoloog. Behalve gewone oorzaken als stress, zwangerschap en sommige geslachtsziekten kunnen tal van oorzaken de menstruatie laten uitblijven. Genoemd zijn al ondergewicht door bijv. boulimia of anorexia nervosa welke zeer berucht zijn onder met name jonge meisjes en vrouwen die een (negatief) ideaalbeeld nastreven. Ook overmatig gebruik van alcohol en drugs kan dit veroorzaken. Dan is er nog de mogelijkheid dat er een zgn. vleesboom in je baarmoeder groeit. Maar dat zie je op een gegeven moment ook aan de buitenkant. Dus, heb je problemen met je menstruatiecyclus dan ga je het best voor nader onderzoek naar je huisarts. Als die er niet uitkomt aan de hand van jouw persoonlijke situatie dan zal hij /zij je doorverwijzen naar 'n gynaecoloog. Deze is perfect in staat de oorzaak en de therapie vast te stellen voor jou. Dat is veel beter dan consult te doen op "Goeie Vraag".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100