Waarom is gapen aanstekelijk?

Als je in gezelschap gaapt, gapen anderen al snel ook.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het schijnt een oeroud ritueel te zijn, lees het verhaal op de link maar.

Waarom weet ik niet Maar ik weet wel dat het aanstekelijk is ja. Het kan een voordeel zijn

Er zijn hele studies aan dit onderwerp gewijd, maar er is in de wetenschap nog geen sluitend antwoord voor gevonden. Helaas!

Gapen werkt niet alleen van mens op mens aanstekelijk, zelfs bij een tekening van een gapend figuur is het niet eenvoudig om de kaak gesloten te houden. Een schitterend boek watdataangaat dat wat mij betreft eigenlijk in geen enkele kinderkamer mag ontbreken vind je in de link hieronder. Onmogelijk om dit (voor) te lezen en zelf niet te gapen!

Ik heb een tijd geleden een stuk hierover gezien op Discovery. Het gaat erom dat mensen reageren op elkaar : empathie. Hoe Empatischer een persoon is, hoe groter de kans dat deze reageert op gapen door zelf ook te moeten gapen.

En dit zelfs zonder die mensen te zien! Geef maar toe, hoeveel mensen hebben tijdens het lezen van de antwoorden nog niet de behoefte om zelf te G A A A A P E N...

Bij mythbusters hebben ze dit een keer uitgeprobeerd in een wachtkamer waar mensen formulieren invulden. 1 persoon werd er neer gezet om te gapen maar de rest reageerde niet. MYTH BUSTED! :p

gapen is een reflex vanuit je hersenen om aan te tonen dat je te weinig zuurstof binnen krijgt. Op het moment dat je gaapt zuig je je longen vol met lucht om zo meer zuurstof binnen te krijgen. Zit je met meerdere mensen in een ruimte die slecht geventileerd is, zal iedereen achter elkaar (blijven) gapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100