wanneer kan je het beste je medicijnen innemen of maakt dat niet uit?

maakt niet uit welke medicijnen, ik bedoel vooral of het uitmaakt als je het 's ochtends neemt of 's avonds.
groetjes,

Weet jij het antwoord?

/2500

Lees de bijsluiter, voor sommigen maakt het niets uit, voor anderen wel/ Als het niets uitmaakt bekijk je zelf welke tijd voor jou het beste uitkomt om ze niet te vergeten. Ik ben 's avonds beter oplettend dan's morgens dus als het even kan neem ik ze 's avonds in

Het maakt denk ik niet uit wanneer je medicijnen inneemt. Maar ik zou er wel rekening mee houden dat als het medicijnen zijn waar je slaperig van wordt zou ik ze in de avond nemen. En al je er juist energie van krijgt zou ik ze in de ochtend nemen.

De toevoeging "maakt niet uit welke medicijnen" maakt dat de vraag niet echt te beantwoorden is, omdat het wél uitmaakt welke medicijnen. Soms moet je het met het eten innemen, soms voor het eten of juist twee uur na het eten. Soms moet je ze driemaal per dag nemen en moet er steeds minstens zes uur tussen zitten, soms moet je ze elke dag op dezelfde tijden nemen, en soms maakt dat niet uit. Sommige middelen mag je niet nemen binnen drie uur nadat je een ander middel hebt genomen, mag je niet nemen met melkproducten, of moet je nemen voordat je gaat slapen. Je moet de bijsluiter lezen, daar staat dit soort informatie in. Als daar géén specifieke instructies instaan, hangt het af van de werking van het middel en van de bijwerkingen. Veel vrouwen nemen bijvoorbeeld de pil 's avonds omdat het 's ochtends vaker misselijkheid geeft, terwijl je een pijnstiller die 24 uur werkt misschien juist liever 's ochtends neemt omdat je bij het uitwerken 's nachts toch wel doorslaapt, maar 's avonds juist meer last hebt. Middelen waar je duf van wordt, neem je weer beter 's avonds, maar ritalin of modafinil neem je alleen overdag, anders slaap je niet. Een slaappil neem je uiteraard 's avonds, en een middel dat misselijkheid geeft als je het neemt op een lege maag, misschien wel het beste na het ontbijt. Het hangt dus wel degelijk af van het medicijn wat je gebruikt, en het kan heel veel uitmaken, maar bij een ander middel weer helemaal niets uitmaken, en qua werking of bijwerkingen kan het ook per persoon nog verschillen.

Heel vaak geeft de arts al aan wanneer je het betreffende medicijn het beste kunt innemen. Houd je in ieder geval aan die richtlijnen. Als de arts niets gezegd heeft, en er staat ook niets op het etiket met je naam, kun je in de bijsluiter kijken. Daar staat ook vaak of je het voor of na een maaltijd moet innemen, en met welke vloeistof je een tablet wel of niet mag innemen. Als je er echt helemaal niets over kunt vinden, kun je je arts bellen om het te vragen. En als dan blijkt dat je het helemaal zelf mag weten, zorg dan in ieder geval dat je het elke dag op hetzelfde moment inneemt. Het liefst op een moment waarop het voor jou het makkelijkst is om eraan te denken.

De tijd dat medicatie in het lichaam blijft heet de halfwaardetijd. Bijvoorbeeld paracetamol heeft een halfwaardetijd rond de 4 uur. Dat wil zeggen dat de helft van het pilletje dat je slikte na 4 uur verbruikt en uitgescheiden is. Daarom moet je paracetamol vaak dagelijks bij pijn slikken, zodat de hoeveelheid in het lichaam genoeg blijft om de pijn te bestrijden. Een paracetamolletje nemen als de pijn weer begint, geeft een wisselende hoeveelheid paracetamol en bestrijd de pijn dan onvoldoende goed. Daar is het dus wel belangrijk om consequent om de paar uur (zoals voorgeschreven) te slikken. Medicatie met een lange halfwaardetijd (dagen bijvoorbeeld) ligt het minder gevoelig. Maar ook dan is het belangrijk steeds ongeveer op dezelfde wijze (wel of niet eten, lees bijsluiter, hoe lang voor/na eten) te slikken. Enerzijds om geen pillen te vergeten. Anderzijds om ook de totale hoeveelheid medicatie in het lijf zo stabiel mogelijk te houden. Sommige mensen krijgen juist klachten als ze inconsequent medicatie slikken. Een fijne en de meest betrouwbare en bijgewerkte (vaak meer informatie over medicijninteracties dan de bijsluiter) website met informatie over medicijnen, zie link hieronder. Je kunt er ook een apotheker om advies vragen trouwens en dat werkt heel goed. Voor de rest is hierboven al veel nuttige informatie gegeven. Toegevoegd na 12 minuten: Ik schreef hierboven: De tijd dat medicatie in het lichaam blijft heet de halfwaardetijd. DAt moet zijn: De tijd dat medicatie in het lichaam blijft heeft te maken met de halfwaardetijd... Slip of de pen!

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/
http://www.apotheek.nl/Stel_een_vraag_aan_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100