Is er een instantie waar je kunt melden dat je vermoedt dat iemand pedofiel is?

Ik ben er, tot mijn grote spijt, achter gekomen dat een goede vriend van mij hoogstwaarschijnlijk pedofiel is. Ik heb dit zwart op wit staan; in chatgesprekken tussen hem en mij. Ook heeft hij zich op 24-jarige leeftijd al eens vergrepen aan een jongen van 15. (Die jongen stemde er zelf mee in, maar goed iedereen weet dat dat absoluut niet kan en geen gelijkwaardige situatie is)

Ik hoef uiteraard nooit contact meer met hem, ik walg ervan. Ik voel echter wel een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe. Alhoewel hij nu studeert om programmeur te worden, wilde hij in het verleden altijd graag met kinderen werken. Het zou zomaar eens kunnen dat hij dat in de toekomst toch gaat doen.

Kan ik doorgeven aan een instantie dat die vroegere vriend van mij pedofiele gedachten heeft? Ik voel me namelijk verantwoordelijk en wil absoluut niet dat hij ooit met kinderen komt te werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt hiervan een melding doen bij de politie,maar je moet wel bewijs hebben en zolang hij nog niets heeft gedaan,ben ik bang dat de politie niets kan doen. Wel zou het kunnen zijn dat ze hem in de gaten houden.

Het simpele feit dat iemand pedofiele gedachten en gevoelens heeft, maakt die iemand nog geen misdadiger. Pedofilie is weliswaar aanverwant aan pedoseksualiteit en kindermisbruik, maar niet noodzakelijkerwijs hetzelfde. Dus nee, er is geen instantie waar je dat kan melden. En zeker niet op basis van "hoogstwaarschijnlijk". Het zou zo maar eens kunnen dat iemand in de toekomst misdadiger wordt. Maar dat geldt voor iedereen.

nee zo`n instantie bestaat niet.net zoals er geen instantie bestaat om personen te meden die mensen willen aangeven die "misschien" pedofiel zijn. Toegevoegd na 29 seconden: meden=melden.

Geachte ls, Wellicht is het verstandiger om de persoon in kwestie van uw gedachtengoed kenbaar te maken. Uw maatschappelijk bewustzijn gaat voorbij aan de integriteit van de persoon in kwestie. Bedenk dat uw gedachten gebaseerd zijn op een vermoeden. Uw conclusie leidt u af uit een chatgesprek en mailverkeer. Wat niet is bewezen is dat het beweerde ook feitelijk plaats heeft gevonden. U kunt informatie inwinnen bij meldpunt kindermishandeling , tevens kunt u de persoon in kwestie adviseren psychologische hulp in te roepen.

Pedofilie is niet strafbaar, dat is iets anders dan pedoseksualiteit. Daarbij is de definitie van pedofilie dat iemand zich primair aangetrokken voelt tot kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn, meestal 13 jaar of jonger. Hoewel het naar mijn mening niet normaal is dat een 24-jarige seksuele handelingen verricht met of bij een 15-jarige, is dat niet per se een teken van pedofilie, zéker niet gezien de leeftijd van 24 van jouw vriend. Als iemand die half of eind twintig is, zich voelt aangetrokken tot kinderen in de puberteit, spreken we van efebofilie. Daarvoor is de leeftijd van 24 dus nog te jong. Wat hij deed is daarom wel strafbaar, maar dat betekent nog niet dat er meteen een etiketje voor afwijking X of Y op te plakken valt. Als een man (of vrouw) zich primair seksueel aangetrokken voelt tot jonge kinderen, kun je hem beter aanraden om hulp te zoeken bij een seksuoloog. Er zijn seksuologen die zich specialiseren in het helpen van mannen met pedofiele gevoelens. Je kunt hem niet ergens aangeven, omdat alleen het aangetrokken voelen tot kinderen, niet strafbaar is. Als je ooit gegronde reden zou hebben om te denken dat hij van plan is om kinderen te gaan misbruiken, dán kun je hem wel aangeven. Zolang daar geen sprake van is, kan hij het beste hulp zoeken voor zichzelf, omdat het nu eenmaal gemakkelijker is om met deze gevoelens om te gaan als je daar hulp bij hebt. Maar bedenk asjeblieft ook dat lang niet alle mensen met pedofiele gevoelens ook kindermisbruikers zijn of zullen worden. Veel pedofielen walgen zelf van deze gevoelens en zouden nooit een kind misbruiken. Dat jij aangeeft geen contact meer met deze man wilt hebben omdat hij deze gevoelens heeft, vind ik jammer. Als iedereen het contact verbreekt zodra hij ze hierover in vertrouwen neemt, zal hij wellicht een volgende keer dit niet meer vertellen. Dan heeft hij niemand meer met wie hij hierover kan praten, en is het ook niemand die hem in de toekomst eventueel kan aanraden om een baan waarbij hij werkt met kinderen, niet te nemen. Toegevoegd na 35 minuten: Na herlezen zie ik dat ik niet helemaal helder was: eerste alinea: iemand van half of eind twintig OF OUDER noemen we efebofiel. Tweede alinea: je kunt iemand niet aangeven omdat je vermoedt dat hij een strafbaar feit gaat plegen, maar je kunt daar wel melding van maken bij de politie. Hoe meer aanwijzingen je hebt en kunt bewijzen, hoe groter de kans dat ze hierop gaan handelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100