Blaren, doorprikken of niet?

10 blaren op mijn handen, sommige liggen echt op de huid, anderen er dieper in. Gaat het sneller over als ik ze doorprik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ervaringsdeskundige (roeier) zeg ik: niet doorprikken. Tenzij er zoveel vocht in zit dat er druk op komt, en je daardoor continu pijn hebt. Als je niet doorprikt, wordt het vocht vanzelf geresorbeerd (da's latijn voor: terug opgenomen) door het lichaam. De opperhuid komt dan weer op de onderhuid te zitten. De beschermende functie van de huid blijft intact. Je hebt hooguit kans dat na anderhalve week die opperhuid er als een droog laagje afvalt, maar dan zit er al redelijk stevige nieuwe huid onder. Prik je wel door, *prik* dan, niet meer dan een klein gaatje om het vocht eruit te kunnen duwen. Doe je meer, dan verdwijnt de bovenste laag huid. De onderhuid is dan niet meer beschermd. Dat geeft kans op infecties, en het is vooral heel pijnlijk. Overigens heb ik zelf wel eens moeten doorroeien, waardoor tijdens het roeien de blaar opensprong. Erg pijnlijk, roeien op de dan blootliggende onderhuid. Maar ook daarvan heb ik nooit problemen ondervonden, hooguit lichte pusvorming. Ik heb werkelijk nooit ontsmet - niet bij spontaan opengetrokken blaren, niet bij doorgeprikte blaren (wat ik vroeger nog wel eens deed, gewoon een gaatje in de blaar knabbelen). Dat infectiegevaar valt dus in de praktijk erg mee. Nog een tip: je blaren zitten op de goede plekken, je basistechniek lijkt wat hendelvoering betreft in orde te zijn. Er zijn wel een paar blaren die nog redelijk in de handpalm liggen; kijk even of je de riemen wel alleen met de vingers vasthoudt, en niet met de handpalm.

Blaren doorprikken, vocht eruit, wat ontsmetten, pleister erop en zo weer klaar. :-)

Alleen als het echt niet anders kan! Een blaar mag je alleen (laten) doorprikken als je er hinder van ondervindt of als je verwacht dat de blaar zal barsten. Zorg bij de behandeling van een blaar altijd voor schone, gewassen handen. Pas de behandeling vervolgens als volgt toe: • Breng jodium aan op de blaar en de huid er omheen. • Steriliseer een naald of blaarprikker, bijvoorbeeld door deze in een vlam te houden. Je kunt ook een vaccino-style gebruiken. Dit is een steriele blaarprikker die bij de apotheek of drogisterij te koop is. • Prik de blaar door aan de rand, op twee tegenover elkaar gelegen plaatsen. • Druk met een steriel gaasje of wattenstokje het vocht vanuit het midden van de blaar naar buiten. • Heb je een pipetje, druppel dan wat jodium door de openingen in de blaar. • Druk de blaar vervolgens weer leeg. • Breng nogmaals jodium aan op de blaar en de huid er omheen. • Dek de blaar af door een steriel gaasje of een pleister. • Zo nodig kun je een laagje 'second skin' (Duoderm) aanbrengen. Deze zijn te koop bij apotheek of drogisterij.

Zelf prik ik blaren altijd zonder veel plichtplegingen door; het vel wel een dag of twee laten zitten. Dit kan alleen als je een goed immuunsysteem hebt. Bloedvergiftiging of een zweer zijn niet te onderschatten. Voor niet-varkens raadt ik de 'methode Antwoordman' aan.

Blaren genezen de huid. Zo halen ze wratten weg. Als jij een wrat hebt en er groeit een blaar over en de blaar verdwijnt, verdwijnt de wrat ook. Dus ik zou het niet doen. Tenzij het op een plekje zit waardoor ie makkelijk open kan gaan. Dan adviseer ik je de bovenste antwoorden

Een blaar is er niet voor niets, lekker laten zitten het is een bescherming voor infectie's Na enkele dagen komt er een nieuw huidje onder de blaar en wat dagen later gaat de blaar van zelf stuk en is alles genezen.

Wanneer je er geen last van hebt lekker laten zitten. Deze blaar is er voor verkoeling van de 'wond' en wanneer je hem doorprikt is het een open wond waar bacteriën en alles in kan komen. Kan gaan ontsteken. Wanneer je de blaar heel houd voorkom je dit en geneest die sneller!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100