Waarom dragen we schoenen?

Als ik over stenen loop doen mijn voeten best wel pijn. Lang leven schoenen dus. Maar onze voeten zouden toch eigenlijk zo gemaakt moeten zijn dat het geen pijn doet? Net als bij dieren dus.
En het ziet er natuurlijk mooi uit dat weet ik ook wel. :P

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voornamelijk dragen we schoenen omdat het minder koud is aan de voeten, zeker in deze contreien. En natuurlijk de onnatuurlijke ondergrond waarop wij lopen. Blote mensenvoeten zijn van origine ontworpen voor een ondergrond van gras en aarde, waar je met enige oefening inderdaad uitstekend op blote voeten uit de voeten kan. Geen centje pijn, en in no time genoeg eelt om een steentje of doorntje te kunnen verwerken zonder ongelukken. Asfalt en klinkers willen trouwens ook prima pijnloos, hoor. Alleen grind is wat minder, maar ook dat went als je veel op blote voeten door het grind loopt. Wat dat betreft zijn schoenen een duidelijke door de mens bedachte aanpassing aan een door de mens gemaakte wereld.

Ja, dat is een slecht ontwerp. Ik zou gaan klagen bij de makers!

In de tijd dat we geen schoenen droegen, waren de straten nog niet van baksteen. Er is trouwens altijd wel voetbescherming tegen de kou gedragen.

Loop maar een paar weken zonder schoenen over die bakstenen, en je ontwikkeld vanzelf een eeltlaag die het meeste gevoel aan de onderkant van je voeten verwijdert. Overigens kunnen ook dieren wonden oplopen aan hun voeten (denk aan doorns, beten, en dergelijke) waar wij dankzij onze hulpmiddelen dus geen last van hebben. Komt ook nog eens bij dat de mens niet gemaakt is voor stoeptegel en asfalt. Dat lag er niet toen de mens zich ontwikkelde, maar is een redelijk recente toevoeging aan de omgeving. We zijn gebouwd voor de omgeving waarin de soort groot geworden is, niet voor de omgeving waar we nu in zitten. En met alle hulpmiddelen die de selectiedruk wegnemen, is het maar de vraag of de mens ooit natuurlijk in zijn kunstmatige omgeving zal kunnen rondkomen. Wat dat betreft doen kraaien het een heel stuk beter.

We dragen schoenen ter bescherming van de tenen en de zool... De grond is overal hard in onze wereld en daarom heeft de voet bescherming nodig... Voor de kou hoeft de voet niet behoedt te worden, die went daar prima aan, kan ik je zeggen als verstokte sandalendrager, elke dag van het jaar...

Ha, die NintoNerd; Wij dragen schoenen uit solidariteit met de schoenenindustrie en -handel.

Schoenen bieden bescherming voor de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou, etc. Ze kunnen het lopen gemakkelijker maken.

Leuk voorbeeldje: Mijn vader heeft in zijn jonge jaren op Curaçao gewoond, daar liep hij altijd (zomer en winter, al is daar op Curaçao niet echt een groot verschil tussen...) op blote voeten rond. Onder zijn voeten zat dus een laag eelt van een paar centimeter. Als er een doorn in zijn voet kwam, voelde hij dat meestal niet eens! Mensen zijn, zoals de meeste GV'ers voor mij al hebben geantwoord, schoenen gaan dragen voor de kou, en ook omdat het er mooi uitzag. Op een gegeven moment werd het ordinair gevonden en een teken van armoede als je voeten vies waren, dan had je dus geen geld om schoenen te kopen en was je een arme sloeber die op het land werkte en dus niet kon meedoen met de rijkere bevolkingslagen. Dat gebruik is er denk ik in blijven zitten....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100