Is een narcist het totaal tegenovergestelde van een borderliner?

Toegevoegd na 10 minuten:
hiermee bedoel ik dus de vergelijkenissen en verschillen in het gedrag en de emotie bij iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis en een narcisme persoonlijkheidsstoornis.

Weet jij het antwoord?

/2500

helemaal niet.een borderliner kan ook een narcist zijn en visa versa.

Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist. Iemand met de borderline-persoonlijkheidsstoornis heeft vaak een laag gevoel van eigenwaarde en een sterke neiging tot extreme (voor)oordelen. In relaties met vrienden en/of partner is het vaak alles of niets, vaak eerst alles en daarna plotseling niets. Dus je zou kunnen stellen dat het het tegenovergestelde is, maar dat is wel erg kort door de bocht zoals te lezen valt in het antwoord hierboven.

De basis is gelijk: een niet realistisch zelfbeeld. Bij de narcist slaat dit uit naar de zelfverheerlijking bij de borderliner naar zelfverachting. Door de mechanismen die er een rol spelen op elkaar lijken kan het gedrag ook overeenkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100