Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe werkt een narcose?

Hoe iemand onder narcose word gebracht en hoe het komt dat deze persoon in slaap blijft en niets meer voelt.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Narcose (of het in slaap doen) gebeurt door de anesthesist (12 jaar studie!) en verloopt in 3 fasen:

1.Geen pijn meer voelen: men dient morfine-achtige middelen toe.
2.Slaaptoestand: met op valium gelijkende middelen.
3.Ontspanning: spier-ontspannende middelen.

Volledige narcose
■Narcose gaat ‘meestal’ gepaard met beademing: de in 1-2-3 toegediende middelen leiden immers tot onderdrukking c.q. verlamming van de ademhaling. Ze brengen de patiënt in een kunstmatige slaap die sterk verschilt van de natuurlijke slaap.
■De anesthesist heeft tijdens de operatie de functie van bewaker: hij observeert hart, longen en nieren met behulp van allerlei controleapparatuur. Ook zal hij de spierontspanning, de bloedstolling en nog vele andere lichaamsfuncties onder controle houden. Op het einde van de ingreep zal de anesthesist de toediening van de anesthetische medicatie staken.
■Na de operatie wordt de patiënt naar de ontwaakzaal gebracht om te ‘herstellen’ van de narcose tot het lichaam alle functies automatisch zelf herneemt.
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bedankt voor je antwoord.

Andere antwoorden (2)

Hoe werkt een algemene narcose?
Professor Poelaert: 'Bij deze vorm van anesthesie worden drie soorten middelen toegediend: slaapmiddelen, pijnstillers en spierontspanners. Spierontspanning is nodig om de normale spierreflexen uit te schakelen en de chirurg zo toe te laten zijn werk te doen. Dankzij de spierontspanning is het ook gemakkelijker de patiënt te intuberen: in zijn luchtpijp een buisje plaatsen dat wordt aangesloten op een beademingstoestel, om tijdens de ingreep zijn ademhaling over te nemen. Voor de pijnstilling worden opiaten gebruikt. Die zorgen er uiteraard voor dat je geen pijn voelt tijdens de ingreep, maar ook na de operatie blijven ze nog een tijdje nawerken. De slaapmiddelen zorgen er ten slotte voor dat je in een soort coma terechtkomt, zodat je je achteraf weinig of niets van de operatie zal herinneren.'
(Lees meer...)
fremar
13 jaar geleden
Wanneer je ziek bent, is het soms noodzakelijk een operatie of vervelend onderzoek te verrichten. Omdat dit erg pijnlijk kan zijn, ga je dan vaak ‘ onder narcose’. Een ander woord voor narcose is anesthesie of verdoving. Dat betekent dat je niets merkt of voelt van de operatie.
Als narcose worden vaak 3 soorten medicijnen gegeven: slaapmedicijnen (om in slaap te komen en te blijven), pijnstillers (zodat je geen pijn hebt) en spierverslappers (om te zorgen dat je niet gaat bewegen). Deze medicijnen worden meestal via een infuus (slangetje in een bloedvat) toegediend. Omdat je door de zware pijnstilling en spierverslappers ook niet meer zelfstandig kunt ademhalen, worden patiënten ook beademd. Er wordt dan vaak een buisje ingebracht tot in de luchtpijp, zodat veilig lucht in de longen gepompt kan worden.
Wanneer de operatie voorbij is, stopt de toediening en word je langzaam weer wakker!

Toegevoegd na 1 minuut:
http://www.willemwever.nl/vraag-antwoord/het-menselijk-lichaam/hoe-werkt-een-narcose-het-ziekenhius
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing