Kun je gewoon op bezoek gaan bij iemand met griep?

Kun je het dan ook krijgen? Of is het alleen besmettelijk in het voor-stadium?
Hoe zit het met de besmettelijkheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een virus is besmettelijk als het uit de cellen breekt na zich te hebben vermenigvuldigd en in contact kan komen met de omgeving. Via de lucht of water is dat het effectiefst. Als het virus zich via de lucht verspreid en de zieke hoest worden de deeltjes over een behoorlijke afstand verspreid. Maar voor je echt zelf besmet bent moet je er wel voldoende van binnen krijgen. Wat dat betreft geven virusrampenfilms zoals Outbreak / 12 monkey's e.d. wel een wat ongenuanceerd beeld vind ik. Voor wat betreft de griep zou je door goed je handen te wassen en het huidcontact te beperken wel degelijk bij iemand op bezoek kunnen gaan. Eventueel kan je een mondkapje opdoen. Ik vraag me alleen wel af of je dit risico bewust moet nemen. Bij besmetting ben je toch al snel een week uit de roulatie en bij griep is de zieke zelf ook na een week al weer een stuk beter.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Griep
http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z...

Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting, sommige mensen zijn wel met het virus geïnfecteerd en zijn besmettelijk, zonder ooit ziek te zijn geweest.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/de-mexicaanse...

Meestal begint de ziekte plotseling. Ziekteverschijnselen zijn hoesten, hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en moeheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week. Na een griep kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten? Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Ook via de handen en voorwerpen kan het virus worden overgedragen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 1 tot 2 dagen na de besmetting. Wie kan ziek worden van het griepvirus en wie loopt extra risico? Iedereen kan griep krijgen. Iemand die griep heeft gehad, wordt immuun voor het virus dat in dat jaar de griep veroorzaakt. Dit komt doordat het lichaam tijdens de ziekte afweerstoffen opbouwt die ervoor zorgen dat je de ziekte niet meer kunt krijgen. Maar omdat het virus jaarlijks verandert kun je elk jaar opnieuw griep krijgen. Mensen die dicht op elkaar leven of werken, lopen extra risico om besmet te raken. Ouderen en mensen met hart- en longaandoeningen, nierziekten, diabetes (suikerziekte) en andere chronische ziekten lopen extra risico op een longontsteking door het griepvirus.

Bronnen:
http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z...

Ligt er maar net an hoe goed je weerstand is! Mijn vriendin heeft regelmatig griep, en ook de mexicaanse is haar niet bespaard gebleven, maar ik heb een goede weerstand, en nooit griep, en dus ook nergens last van wat besmettelijkheid betreft.

Ik denk als je zo denkt dat je dan helemaal niet meer uit huis kunt, want waar je ook naar toe bent of bent kun je altijd kans hebben om besmet te raken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100