Is ooit bewezen dat men gelukkiger is als het 8 uur of minder per nacht slaapt?

is het een fabeltje dat wanneer mensen meer dan 8 uur per dag slapen, ze ongelukkiger zijn mensen die max. 8 uur per dag slapen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is wat onderzoek gedaan naar lengte van de slaap en de relatie met wat zaken. Ga eens naar pubmed.com en type "sleep duration" e.g. op die query 8866 wetenschappelijke artikelen - Sleep duration buffers diurnal cortisol increases in older adulthood. - Secular changes in sleep duration among Australian adults, 1992-2006. - Neurobiological disturbances in insomnia: clinical utility of objective sleep measures ook in combinatie met de 8 uur: "The purpose of this study is to determine whether physical activity and sedentary behaviors are associated with sufficient sleep (8 or more hours of sleep on an average school night)" (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099236)

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=sl...

Nee het is nooit bewezen dat men gelukkiger is bij minder slaap dan 8 uur. Ja het is een fabeltje dat mensen bij meer dan 8 uur slapen per etmaal ongelukkiger zouden zijn. De meeste mensen slapen te weinig en worden daar ongelukkig van. Omdat men zich met te weinig slaap niet lekker voelt, gevoeliger is voor stress. Jongeren die minder slapen zijn namelijk veel vaker depressief dan zij die om 22.00 uur hun bed op zoeken. http://jongeren.blog.nl/algemeen/2010/01/02/weinig-slapen-niet-gelukkig De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die met weinig slaap toekunnen en er zijn mensen die veel slaap nodig hebben. Het is een fabeltje dat iedereen 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Of je genoeg slaapt is eigenlijk het best te bepalen aan de hand van hoe je je overdag voelt. http://educatie.ntr.nl/beterslapen/index.jsp?nr=574728#b578162

Er is een bekend onderzoek geweest dat vaak verkeerd wordt aangehaald. Er wordt meestal gezegd dat uit dit onderzoek naar voren komt dat het gezonder is (en dus niet dat men gelukkiger is) om minder dan 8 uur per dag (6 a 7 uur) te slapen dan om meer dan 8 uur te slapen. Dat is echter niet wat uit dat onderzoek kwam. De conclusie was eigenlijk dat mensen die behoefte hebben aan 6 a 7 uur slaap per nacht gezonder zijn dan mensen die behoefte hebben aan meer dan 8 uur slaap. Dat is een wezenlijk verschil, maar ik heb dit onderzoek zelden goed horen citeren, alleen op het moment dat de resultaten werden gepresenteerd werd dit heel duidelijk uitgelegd.

Dit zijn moeilijk waterdicht te bewijzen dingen, geen mens is gelijk en geen dag is gelijk. De slaapbehoefte hangt dus af van je persoon, je gestel en wat je die dag gedaan/meegemaakt hebt. Slaap je te weinig, dan merk je dat op den duur zeker, je vatbaarheid voor ziekten en je mentale gezondheid neemt af als je te weinig of veel te veel slaapt. Wel zijn er onderzoeken die aanwijzingen geven dat de (westerse) mens gemiddeld een uur per dag te kort slaapt. Veel meer dan dat kan moeilijk zonder speculaties of aannames gesteld worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100