Hoe kan het dat iemand met een hoorapparaat moeilijk een gesprek in een groep kan volgen? Selectie van geluid gebeurt toch in de hersenen?

Er wordt vaak gezegd dat een hoorapparaat ook alle bijgeluiden versterkt en dat de drager daarom een gesprek in rumoerige omgeving moeilijk kan volgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gehoorapparaten zijn hulpmiddelen, geen wondermiddelen, zegt mijn audicien altijd. Gehoorapparaten zijn in de basis eigenlijk niks meer dan een microfoontje en een speakertje. Het microfoontje vangt geluid op uit de omgeving en geeft dit door aan het speakertje in je oor. Nu weet dat microfoontje natuurlijk niet welk geluid jij wel en niet wilt horen. Er zijn ook situaties waarbij je geluid wilt horen dat verder weg is, denk aan het verkeer. Daarom vangen ze geluid van uit een brede omgeving op en versterken dit. Ze staan op een bepaald volume ingesteld (afhankelijk van je gehoorverlies) en versterken al dat geluid tot die sterkte, zodat jij het kan horen. Als ze het zachter zouden versterken zou je het niet kunnen horen. Waar een horende dus verschillende volumes hoort (jij hoort iemand die hard praat harder dan iemand die zacht praat, iemand die dichtbij is harder dan iemand ver weg) hoort een slechthorende alles pas vanaf het volume waar het gehoorapparaat op is ingesteld. 8 op de 10 dingen zullen dus even hard binnen komen, omdat die onder het volume van de slechthorende zitten, en dus door het gehoorapparaat naar dat ene volume wordt versterkt. Het is dus een kwestie van óf het gehoorapparaat vangt het op óf het is te zacht en hij vangt het niet op en je hoort het dus niet. In een rumoerige omgeving is er veel geluid. Niet alleen pratende mensen, maar ook bijvoorbeeld voetstappen, glazen die worden neergezet of tegen elkaar aan komen, bestek op borden, mensen die hoesten, huisdieren (denk bijvoorbeeld aan de nagels van een hond op parket). Als dit geluid maar dichtbij genoeg is, dan vangt het microfoontje dit vanzelf op en geeft dat door aan het speakertje. Een slechthorende hoort dus met een beetje pech al deze geluiden even hard. Alle menselijke stemmen dus ook. Overigens zijn er wél gehoorapparaten die heel goed zijn in het onderscheiden van omgevingsgeluid en spraak dichtbij (mijn eigen bijvoorbeeld). Het probleem is echter dat deze nog verschrikkelijk duur zijn (denk aan rond de 4.000 euro voor alleen maar de toestellen) terwijl de gemiddelde verzekering zo'n 400 tot 600 euro vergoed. Deze zijn voor de meeste mensen dus gewoon weg niet te betalen, en een bejaarde slechthorende haalt het voordeel er ook niet meer uit (ze gaan meestal niet naar de kroeg etc). Dit is hoe werkt bij meest voorkomende problemen. Er zijn ook oorzaken (bv beschadiging slakkenhuis of auditief centrum) dat gehoorapparaten niet helpen. Die ervaren het weer anders.

Bronnen:
Eigen ervaring/opleiding Nederlandse...

Als je minder informatie krijgt in de hersenen is het moeilijker om daar de inhoud uit te halen. Vergelijk het met een foto met een lage resolutie. Daarop kun je ook moeilijker iets herkennen.

Als je een gehoorapparaat draagt betekent dat dat geluid versterkt moet worden om het te hoern. Hoe sterker het geluid des te meer het wordt versterkt. Dus in een rumoerige omgeving is het lastig om iemand te verstaan, Dat is het volgens mij maar dat weet ik niet ook voor iemand met gezonden oren.

Bij een mobiele telefoon kan je hetzelfde effect krijgen. Als er veel praten op de achtergrond is dan kan dat de ontvangst hinderlijk storen. Dat is hetzelfde als dat er 3 verschillende soorten muziek aan staan en je zit op het kruispunt van die geluiden. Degene die in het midden zit, die hoort voortdurend de 3 geluiden. Moet continu filteren en selecteren om de extra en niet bij elkaar horende geluiden uit te schakelen. Probeer dan maar eens een 3 onbekende stukken muziek zo te volgen. Daar kunnen geen hersenen tegenop. *) Een hoorapparaat kan bovendien een kleine vertraging geven van het geluid. Bij telefoongesprekken op de radio heb je dat soms ook. Dan begint het te piepen. Voor iemand die de telefoon dan aan zijn oor heeft is het nog wel te volgen. Voor de luisteraar van de radio dan niet. Die hoort meerdere geluiden tegelijkertijd. Daarom wordt er ook gevraagd om dat dan uit te schakelen, omdat het anders moeilijk te volgen is. Een slechthorende collega had een speciale telefoon en met die telefoon kon hij het geluid zo instellen dat hij alle mensen op de achtergrond ook kon horen praten. Misschien is de vergelijking met bellen vanuit een rumoerig café nog wel de beste vergelijking om te ervaren hoe het is ongeveer is om een hoorapparaat in te hebben. Het telefoongesprek is dan moeilijk te volgen. *) Met dank aan mensen in de trein die dit regelmatig doen. Toegevoegd na 2 minuten: ** ) Het voorbeeld van de radio is als degene aan de telefoon ook de radio aan heeft. Toegevoegd na 3 uur: TOEVOEGING: Ik denk dat je stelling fout is. Het is niet helemaal waar dat het geluid geselecteerd wordt in de hersenen. Luisteren, concentreren en informatie opnemen. Dat doe je allemaal wel met de hersenen. Maar horen doe je niet met je hersenen, maar met het binnenwerk van het gehoor. Het maakt dan niet zoveel uit of iemand flaporen heeft of extra grote oren. Als iemand verkouden is dan hoort iemand minder goed. Dan komt het geluid gewoon niet goed binnen. Dat is ook het geval bij een slechthorende. http://nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius

Mensen met twee goede oren kunnen (door de vorm van gehoorgang en oorschelp) meestal vrij goed horen uit welke richting een geluid komt. Als onze trommelvliezen zich aan de oppervlakte van onze schedel zouden bevinden zouden we het in ieder geval veel minder goed kunnen. (hoe dit precies werkt is een andere vraag) Een gehoorapparaat lijkt meer op de situatie met trommelvliezen aan de buitenkant en het maakt het heel moeilijk om de richting van de geluidsbron te bepalen. Kennelijk gebruikt een goed horende mede dit navigatiesysteem om een stem te onderscheiden van alle andere geluidsbronnen en dat is wat de dove met gehoorapparaat moet ontberen; de hersenen kunnen zich niet concentreren op de richting van het geluid.

Beste vraagsteller, een hoortoestel is een versterker van geluid, het versterkt dus alles, daarom is het volgens mij geen vervanger van je oor, iets wat veel mensen onterecht denken. Hou in je achterhoofd dat het voor iedereen moeilijker wordt als het rumoeriger wordt, om dan gesprekken te volgen, dus ook voor iemand met een hoorapparaat. Al snel wordt gedacht dat het hoortoestel kapot is, maar als jij meer moeite krijgt in een drukke ruimte bedenk je toch ook niet ineens dat je gehoor achteruit gaat? Dan ligt het aan het lawaai op de achtergrond, bij deze persoon dus ook. Het zou kunnen (is mijn ervaring) dat een hoortoestel te hard is ingesteld, gevolg is dus dat het geluid van buitenaf te hoog versterkt wordt waardoor er te hard geluid binnen komt en dus mijn gehoor nog meer beschadigd, uiteindelijk werkt het hoortoestel dus niet meer. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat het oor te weinig geluid op kan vangen (bijna of geheel doof is), in dat geval heeft een hoortoestel geen zin....een blinde heeft immers ook niets aan een bril.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100