Foute diagnoses in dossiers, wat kan ik doen ?

Begin dit jaar moest ik naar een reumatoloog en kreeg een brief mee van de huisarts met geschiedenis van medicatie. Erachter zat een papier; Datum: 01-01-2000 schizofrenie en borderline vastgesteld. Die datum stond ik onder toezicht van jeugdzorg en zat in een internaat waar dit nooit is vastgesteld. Er is zelfs gezegd dat er totaal geen tekenen waren van borderline maar ik wel het post traumatisch stress syndroom heb. De datum op zich is al vreemd, nieuwjaarsdag, zaterdag maar ook hulpverleners keken op van die 2 diagnoses tezamen.
Ik heb dit papier eruit gehaald en bij de reumatoloog bleek mijn bloed niet in orde te zijn. Het had niets met reuma te maken, toch stuurde hij me door. Mijn bloed bleek volgens eerdere testen al enkele jaren niet goed te zijn. De huisarts heeft verzuimd me door te sturen. De internist vreesde voor chronische leukemie. Vrijwel op hetzelfde moment ontdekte ik iets in mijn borst wat er niet thuis hoort. En ook nu nam de huisarts me niet serieus waardoor ik nu inmiddels zo'n half jaar met pijn rondloop en het ook in de andere borst is begonnen.
Ook de politie heeft verzuimt te helpen op momenten dat dit echt nodig was. Ook al mag dit allemaal niet, ik heb sterk het idee dat dit door alle foute diagnoses in de dossiers komt. Voordat ik een andere huisarts aanvraag zou ik graag weten wat ik kan doen om die fouten recht te zetten, zo ook bij de politie.Inmiddels heeft nieuwe hulpverlening ook vastgesteld dat ik noch borderline, noch schizofrenie heb.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan me goed voorstellen dat je dit gecorrigeerd wilt hebben, deze diagnoses kunnen toekomstige behandelingen en ook het contact met je arts flink benadelen. Je hebt recht op een correctie of een aanvulling in je dossier. Dit recht is opgenomen in het Wet Bescherming Persoonsgegevens(WBP). Het houdt in dat u de zorgverlener kunt vragen om onwaarheden of de manier waarop iets is verwoord, te veranderen. Zo'n verzoek moet u schriftelijk indienen. Als de zorgverlener weigert de gegevens te corrigeren, moet hij daarvoor een duidelijke uitleg geven. Als uw zorgverlener correctie of verwijdering weigert, maak dan gebruik van uw recht op aanvulling. Dan kunt je in ieder geval jouw visie toevoegen aan jouw medisch dossier. Vertel duidelijk waarom je correctie, aanvulling, verwijdering of vernietiging wilt. Als de arts begrijpt waarom je vindt dat bepaalde gegevens kwetsend zijn of in jouw ogen onjuist, zal hij sneller meewerken. Laat eventueel je huidige zorgverleners schriftelijk verklaren dat de diagnose borderline en schizofrenie incorrect zijn ter ondersteuning van jouw verzoek. Als je arts hier niet aan mee wil werken kun je contact opnemen met Zorgbelang Nederland, zij kunnen je doorverwijzen naar de afdeling Informatie en Klachtenopvang in jouw regio. Kijk even bij de onderstaande bronnen voor meer informatie over je rechten en ook voor het adres van Zorgbelang Nederland.

Bronnen:
http://www.bbvz.nl/top20klachten/medischdo...
http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_rechten_...
http://www.zorgbelang-nederland.nl/index.php?p=1

Joh, vervelend voor je. Ik hoop dat je met mijn onderstaande verhaal iets verder kan. Een diagnose kan niet goed of fout zijn. Een diagnose is gewoon een diagnose en meer niet. Het is een soort mening. Net zoiets als 'wat een mooi schilderij'. Je kan wel een 'andere' diagnose krijgen, die verschilt dan van de vorige. Bovendien kun jij anders tegenover de diverse diagnoses staan, de ene spreekt je meer aan dan de andere. Een diagnose zou wel fout zijn, in het geval die op een ander mens slaat. Een diagnose is niet meer dan een hulpmiddel om de juiste weg of behandeling te vinden. Het is heel erg 'proberen'. Zie 'diagnose' dus meer als: "de omschrijving van de mening van een daartoe bevoegd persoon, welke hij zich heeft gevormd aan de hand van meetresultaten en voorschriften". Zeg maar dat de fietsenmaker dacht dat je een lekke band had, maar dat het ventieltje los zat volgens een ander. Of aan het weerbericht dat is samengesteld door een doorgewinterde meteoroloog. De laatste diagnose is heel anders dan geweest. Je vertelt niet, wat het nu wel is. Ik zou zeggen, kijk of je het met het bovenstaande eens kunt zijn. En laat die mensen in hun waarde. Mensen maken nu eenmaal fouten. Waar het om gaat, is hoe jij jezelf voelt. En dat speelt in het nu. Er zit ook een juridisch kantje aan, maar omdat je niet vertelt wat de momentele diagnose is, kan daarop geen goed antwoord gegeven worden. Je zou kunnen bellen met het juridisch loket. Dat zijn juristen, en die denken heel erg volgens de wet, dus met alleen de feiten van nu en de regels van nu.

Bronnen:
http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100