hoeveel piksel kan een mens zien ?

hoeveel piksel kan een mens eigelijk zien ?


wetenschap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bedoel je: Hoeveel pixels ziet een mens als die bijvoorbeeld naar een beeldscherm kijkt? Of: Uit hoeveel pixels bestaat het zicht wat je nu ziet? Antwoord 1: evenveel als je beeldscherm weergeeft, om ze afzonderlijk te zien, zul je ze echter wel moeten vergroten! Antwoord 2: Geen. Pixels zijn voor computers, niet voor menselijk ogen.

Als je de resolutie van een menselijk oog zou uitdrukken in pixels zou je op 254 megapixel komen. Maar ons oog is natuurlijk geen digitale camera. Succes!

Bronnen:
briniac

De vraag verondersteld ten onrechte dat het menselijk oog beelden in pixels ziet. Gelukkig(!) is een mens niet digitaal opgebouwd en heeft het oog geen bepaalde resolutie.

Ik vind het niet zo een slechte vraag, omdat we volgens mij wel digitaal zien. Het totale aantal kegeltjes is best klein 3.3 tot 7 miljoen kegeltjes. De meeste info komt van een klein vlekje met een diameter van 0.33 mm, de centrale fovea (gele vlek). Ongeveer 50% van de informatie in de oogzenuwen komt van dat kleine vlekje. Grofweg zou je kunnen stellen dat we een 5 megapixel camera hebben en in feite eerder een klein maar zeer scherp 2.5 megapixel cameraatje om letters nauwkeurig af te beelden en de rest van het oog dat zich meer op bewegingen en een grof idee van de omgeving richt. In insecten met hun facetogen is de overeenkomst nog een stuk duidelijker. Elk facet is een pixel en de zintuigcellen bepalen de kleur en de sterkte van elke pixel. Er wordt al wel veel geschakeld voordat de informatie van het oog de hersenen bereikt en ook in de hersenen zijn er allerlei bewerkingen. Er zijn allerlei celtypes die gevoelig zijn voor beweging, voor een contrast, voor verticale lijnen etc., dat wordt dan later weer geintegreerd tot een bepaald beeld. Dat kun je bv zien aan plaatjes waar je een sterke belijning hebt en felle kleuren. De belijning bepaalt voor het oog de vorm en de kleur kun je met ecoline grofweg om de belijning heen laten lopen, zonder dat het storend wordt.

Ogen werken anders dan een digitale camera die elk beeld in puntjes opbouwt. Op de vraag hoeveel pixels het oog heeft is dus geen antwoord te geven. Toch hebben verschillende mensen geprobeerd het te berekenen. Ze kwamen tot heel verschillende uitkomsten Zoek via Google maar eens op 'resolution of the human eye'. De antwoorden (vaak onderbouwd met ingewikkelde berekeningen) variëren van 15 tot 567 megapixels. Opmerkelijk: uit onderzoek blijkt dat het menselijke oog verschillen tussen fotoresoluties boven de 300 ppi (pixels per inch) niet kan waarnemen.

Bronnen:
Quest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100