Stel: je weet dat een bepaalde behandeling beter is dan de meest gebruikte, mag je die dan eisen van een arts?

Ik heb een rode cirkel met een puntje: het klassieke signaal dat ik besmet met met de ziekte van Lyme. Heb me vandaag goed ingelezen, ook mbvGV, waar ook goede vragen en antwoorden over Lyme te vinden zijn.

Gangbaar blijkt dat je dan 10 dagen 2 x 100 mg doxycycline krijgt. Uit ander, op bewijs steunende, studies (Ilads) blijkt dat 6 weken 400-600 mg veel beter helpt. En de bijwerkingen opwegen tegen de risico's. Dus die zou ik graag willen krijgen. Ik kom goed beslagen ten ijs straks, maar wat als de arts zich toch aan de gangbare richtlijnen houdt? Heb ik enig recht? Ik heb een goede band met mijn huisarts en wil dat t liefst zo houden...

Toegevoegd na 1 uur:
Die andere behandelmethode wordt ok in het vakblad voor verpleegkundigen, Nurse Academy, aanbevolen en de 2 patientenverenigingen wijzen er met klem op...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een behandeling éisen zal niet gaan vrees ik. De meeste dokters kunnen het niet goed verdragen als een patient bij hen binnenkomt met alvast een diagnose én een behandeling. Dat is toch mijn ondervinding. Ik zou het houden op voorzichtige voorstellen van jouw kant. Zeg niet te vaak dat je alles hebt opgezocht op internet, daar zijn artsen allergisch voor. Je kan bvb zeggen: "Zou die of die behandeling niet goed zijn? Wat denkt u?" Zo laat je hem in zijn waarde en kan je de goede band met je huisarts bewaren.

Je kan het altijd voorstellen maar uiteindelijk is het aan de arts om te beoordelen wat voor medicijnen je krijgt. Ookal heb je veel gelezen over nieuwe behandelmethoden en resultaten daarvan, dan nog heb je te weinig kennis om te weten dat het op jou, als individu, toepasbaar is. Misschien heeft de studie positieve resultaten geboekt maar zijn de behandelmethoden officieel nog niet klinisch vrijgegeven. Zo weet je misschien ook niet wat de randvoorwaarden van deze studie waren. Misschien is het behandelschema wel beter voor de meerderheid van de patiënten maar is het negatief voor mensen met bijv. een te hoge bloeddruk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100