Hoe weet je dat je vruchtbaar bent ?

Ik ben 17 , en heel dun
De Dietist zei dat als je niet goed eet dat je dan onvruchtbaar bent maar kwil later wel kinderen ...maar ik wil nu al weten of ik vruchtbaar ben of niet (zonder het te testen om nu al te. Neuken)

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij erge vorm van anorexia kun je onvruchtbaar worden. Maar ga niet denken, ik ben dun dus onvruchtbaar dus kan onveilig sex hebben. Je kunt ook dun zijn zonder anorexia, en as je normaal ongesteld bent kun je normaal zwanger worden.Maar dat kan ook gebeuren als je onregelmatig bent. Niets vaststaands over te zeggen dus

Als je ongesteld wordt, ben je in principe gewoon vruchtbaar. Alhoewel er zijn soa's waardoor je niet vruchtbaar kunt zijn maar als je nog geen gemeenschap hebt gehad is de kans op een SOA klein. En ik raad je aan genoeg te eten want weinig eten kan nog veel meer schaden, je hele gezondheid bijvoorbeeld.

De enige zekere manier om het te weten is zwanger worden. Wat je ook kunt doen, is een tijd lang elke dag je temperatuur opnemen, de dag dat je temperatuur wat hoger is halverwege je cyclus is waarschijnlijk de dag dat je een eisprong hebt, dan zou je ook vruchtbaar kunnen zijn. Maar er zitten haken en ogen aan: puur het feit dat je een eisprong hebt, wil niet zeggen dat je zwanger kunt worden. Je lijf moet in goede conditie zijn, je eileiders moeten goed zijn, je baarmoeder moet goed zijn, en dan moet de eicel nog bevrucht worden, innestelen, enzovoorts. Als je normaal eet, kun je ervan uitgaan dat je vruchtbaar bent tot het tegendeel bewezen is. Eet je extreem weinig, dan gaat je lijf bezuinigen op alles dat niet noodzakelijk is: een zwangerschap is dan alleen maar een gevaar voor je en dus zul je dan nauwelijks zwanger kunnen worden (net als wanneer je extreem dik bent). Een soort zelfbeveiliging feitelijk. Dus als je later misschien kinderen wilt, zorg er dan nu voor dat je goed leert eten. Het kan best dat je tenger gebouwd bent, dat hoeft geen enkel probleem te zijn, als je je voedingsstoffen maar binnen krijgt.

Je kan een test doen. Bereken je vruchtbaarheidsscore en ontdek wat jij kan doen, om je kansen te verhogen om kinderen te krijgen zodra je daar klaar voor bent. http://www.testjevruchtbaarheid.be/doen/test-jouw-vruchtbaarheid De Dietist heeft gelijk. Bij een bmi (body mass index) lager dan 18,5 kan je menstruatiecyclus ontregeld geraken en je vruchtbaarheid aangetast worden. Het kan ook zijn dat je lichaam zich in ‘reservemodus’ zet, bij gebrek aan voldoende energie. Je lichaam zal dan wachten met zwanger worden tot je meer weegt. De ideale bmi om zwanger te worden ligt tussen 22-25. Dit wil niet zeggen dat je niet zwanger kan raken als je een lagere of hogere bmi hebt, maar je hebt minder kans en het is minder gezond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100