Kan een botleeftijd zich inhalen?

Mijn botleeftijd was altijd 2 jaar jonger. Kan het zo zijn dat het zichzelf heeft ingehaald en dat ik gewoon weer een normale botleeftijd heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet dat wel met een korreltje zout nemen. Natuurlijk kan de kwaliteit van je botten achteruit gaan en je inhalen, zoals jij dat noemt. Mensen die slecht eten, weinig bewegen enz. doen hun botten te kort en de botaanwas zal dan achteruitgaan. Je kunt door gezond leven, goed eten en veel bewegen een grote invloed hebben op de kwaliteit, maar er zijn mensen met de natuurlijke aanleg voor slechte botten en mensen met een tot op hoge leeftijd sterk skelet.

Ja, dat kan zeker. Bijvoorbeeld door hormonale invloeden. De botleeftijd wordt gebruikt om te bepalen of je lengte (met name) nog veel zal (kunnen) toenemen. Als je een 2 jaar 'jongere' botleeftijd hebt, betekent dit dat je nog 2 jaar 'extra' groei 'tegoed' hebt. Dat kan een troost zijn als je nog klein van stuk bent (je zult dus nog 2 jaar 'extra' kunnen groeien). Kennelijk is je botleeftijd nu gelijk aan je kalenderleeftijd, wat simpelweg betekent dat je groei "in lijn loopt" met de meeste andere kinderen van jouw leeftijd.

Bronnen:
ben arts

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100