Waarom ruik ik niets?

Zover ik mij kan herinneren heb ik nooit kunnen ruiken... (voor zover ik weet proef ik wel alles. Zoet, zout, bitter, zuur!!) Hoe kan dit??
Mijn oma heeft hetzelfde... Is het erfelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen o.a. een genetische factor. Het zou dus erfelijk kunnen zijn. Anosmie; voor velen een onbekend woord. Zelfs voor degenen die er aan lijden. Osmie is het Griekse woord voor geur en is het basiswoord voor vele medische definities gerelateerd aan ruiken. Anosmie is een totaal verlies van het reukvermogen. Er bestaat een anosmievereniging, hier vind je veel informatie en kan je terecht met je vragen: http://anosmieverenigingnederland.nl/

Hoewel er meer dan twintig oorzaken aan te wijzen zijn bij reukstoornissen, komen drie oorzaken het meest voor: hoofdletsel, een virusinfectie van de bovenste luchtwegen en een sinusaandoening. Als de zenuwbanen doorgesneden zijn, als het reukepitheel ongevoelig is geworden of als de lucht het reukepitheel niet kan bereiken door een verstopping of ontsteking, verdwijnt de reukzin. Omdat erkend wordt dat zulke stoornissen een groot probleem zijn, bestaan er klinische onderzoekscentra voor het bestuderen van de smaak en de reuk. Een voorbeeld: Na elf jaar lang last gehad te hebben van een onaangename geur in haar neus en daardoor van neerslachtigheid, vond een vrouw onmiddellijke verlichting na chirurgische verwijdering van een van de reukkolven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100