Hoe komt het dat ik soms van die heel normale dingen vergeet?

Zoals laatst was ik aan het schrijven toen ik mij opeens afvroeg hoe je dinsdag schrijft? Of ik mij afvroeg of we nu 2011 of 2010 waren? Vroeger vergat ik ook steeds m'n huisnummer ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat dit iedereen wel eens overkomt. Je hersenen zijn nl. te vergelijken met een netwerk. Indien er teveel info te verwerken is, worden sommige netwerkjes naar je geheugen weleens 'vergeten' of in de 'wacht' gezet. Met andere woorden; je hebt het dan druk met veel dingen tegelijk. Je hoofd loopt over of je bent met meer dingen tegelijk bezig, je doet het een en denkt aan het ander. Ik heb het ook wel eens hoor, laatst moest ik iemand mijn telefoonnummer even snel zeggen en ik kon er toch echt niet op komen! Die info werd in al mijn geheugenbestandjes niet zo snel gevonden en doorgegeven via mijn netwerk in mijn hoofd. http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/36609-het-geheugen-werking-ligging-en-functie-binnen-de-hersenen.html Op deze site staat een goede uitleg hoe het geheugen werkt en hoe complex het is. Ook is het een gegeven dat je naarmate je ouder wordt, een minder korte termijn geheugen hebt. Dingen van vroeger, je lange termijn geheugen, blijven je langer bij.

Vaak is het juist de bedoeling om dingen te onthouden en dan kan het knap lastig zijn als je het vergeet. Maar bedenk ook dat er een hoop informatie op een dag bij je binnenkomt die helemaal niet belangrijk is om te onthouden en dan is het maar goed dat je dingen vergeet. Zo was er bijvoorbeeld een Russische journalist die een perfect geheugen had en dingen niet kon vergeten. Geef hem een lange lijst met moeilijke worden die hij moest onthouden en een paar jaar later kon hij de lijst nog opzeggen. Helaas was zijn geheugen zo volgepropt met informatie dat alles door de war raakte en hij uiteindelijk werd opgenomen in een instituut. Vergeten kan dus zo slecht nog niet zijn. Er zijn een aantal gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je dingen vergeet. Vaak zijn dit niet zozeer neurologische veranderingen of problemen, maar heeft het te maken met hoe de informatie in je hersenen verwerkt wordt. Interferentie betekend dat je nieuwe informatie ervoor zorgt dat je oude informatie vergeet. Maar het kan ook zijn dat oude informatie ervoor zorgt dat je de nieuwe informatie maar niet kunt onthouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onthouden van je nieuwe telefoon nummer. Soms kun je wel je oude nummer onthouden maar niet je nieuwe (of andersom). Wanneer je je aandacht er niet bijhoud terwijl je iets doet, zoals bijvoorbeeld gedachteloos je sleutels ergens neerleggen, vergeet je het vaak. Aandacht zorgt er namelijk voor dat de informatie grondiger wordt behandeld en daardoor wordt het beter opgeslagen. Nu zijn dit twee voorbeelden van hoe het ‘fout’ kan gaan in de informatie verwerking. Maar hoe dit kan worden vertaald naar het niveau van neuronen en neurotransmitters is nog niet helemaal duidelijk. Het is wel steeds duidelijker welke gebieden er zoal betrokken zijn bij geheugen, zoals ook blijkt uit studies met patiënten met een hersenbeschadiging. Zo speelt de hippocampus een grote rol. Maar ook het limbisch systeem (dat betrokken is bij emoties) kan een grote invloed uitoefenen. Hierdoor onthoud je heftige emotionele gebeurtenissen vaak heel goed, óf je vergeet ze juist helemaal.

Bronnen:
http://hoewerkenhersenen.nl/antwoord/waaro...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100