Sommige medicijnen moet je voor het eten nemen, sommige tijdens en sommige erna. Hoe komt dit? Lees verder

Is het effect van een medicijn die je voor het eten moet nemen maar na het eten neemt echt HEEL veel anders dan hem innemen volgens de bijsluiter?

Zijn er studies hierover bekend? Bijvoorbeeld ook voor "algemene" pillen zoals aspirines, ibuprofen, vitaminenpillen, etc

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn drie grote redenen waarom je sommige medicijnen best al dan niet tijdens, voor of na het eten inneemt: - farmacokinetiek - gastro-intestinale reactie - interactie met voeding Voor elk van deze drie redenen zijn er voldoende studies gebeurt om dit te onderbouwen. Uitleg: 1) Farmacokinetiek De werking van een geneesmiddel hangt ook af van de manier en snelheid waarmee het verteerd en opgenomen wordt in het maag-darm stelsel. Voor sommige medicatie wil je een vertraagde opname, voor andere juist een versnelde opname. Afhankelijk daarvan neem je na de maaltijd of juist nuchter in. 2) Gastro-intestinale reactie Sommige medicijnen zijn rechtstreeks schadelijk voor maag- of darmwand. Deze medicijnen willen we "verdunnen" met eten, zodat de lokale reactie vermindert. De meest bekende geneesmiddelen zijn NSAID's (zoals Brufen) die maagzweren kunnen veroorzaken en antibiotica die diarree kunnen geven. 3) Interactie met voeding Sommige voedingsstoffen beïnvloeden de opname van het geneesmiddel. Afhankelijk of het om vet- of wateroplosbare producten gaat bv. Daarom is het soms ook aangewezen juist wel of geen voeding te gebruiken bij inname van het medicijn. Ook wanneer de precieze dosis van het medicijn belangrijk is, kunnen er specifieke richtlijnen over voeding meegegeven worden. Als deze richtlijnen in de bijsluiter staan, kan je ervan uitgaan dat er onderzoek naar gedaan is of dat er voldoende case-reports zijn.

Voor zover ik weet heeft dat alles te maken met de maagwand. Als je bijvoorbeeld ijzer slikt moet je dat bij voorkeur slikken voor de maaltijd en er nooit melk bij gebruiken. Als je er wel melk bij gebruikt dan word het ijzer niet opgenomen door de maagwand. Een paracetamol slikken op een lege maag werkt sneller dan als je hem slikt na de maaltijd. Maar als je een gevoelige maag hebt is dat af te raden. Er zijn ook medicijnen die agressief kunnen zijn voor de maag (zoals ontstekingsremmers) die je juist na je maaltijd moet innemen, omdat je maagwand dan deels beschermd is door het voedsel. Ik ken iemand die een erg sterke ontstekingsremmer gebruikt en daarom altijd haar medicijnen in moet nemen na de maaltijd mét melk.

Hangt af van het doel van het medicijn. Is het iets om bv het zuurgehalte in je maag te beïnvloeden dan is het effect echt heel anders. Ook voor medicijnen voor de maagwand bv. Gaat het om een pijnstiller of andere pillen welke door je darm worden opgenomen dan zal de opname veel sneller zijn als je hem op lege maag inneemt dan op volle. Meestal geen probleem als je hem na eten inneemt ipv voor. Omgekeerd...iets wat na het eten moet, kan je beter niet voor het eten innemen. Dan kan de opname te snel worden en dus de in je bloed aanwezige dosis te hoog.

Als je een pil voor het eten inneemt dan is je maag bijna leeg. De medicijn wordt dan snel in het bloed opgenomen. Als je de medicijn neemt vlak na het eten dan is je maag vol en zal de medicijn veel geleidelijker opgenomen worden. Wat het nadelig effect kan zijn zal afhangen van welk medicijn het is. Voor het bestrijden van hoofdpijn is het bijvoorbeeld prettig dat snel alle medicijn in het bloed komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100