Op school is hoofdluis geconstateerd, wat is de beste methode om te voorkomen dat mijn kinderen ze meenemen.

Ik heb millium shampoo, maar daar ruikt je haar zo vreemd van en ik ben ook bang dat als we ze dan eventueel krijgen, je ze er niet meer mee weg krijgt. Het haar vies laten worden is voor mij geen optie, en goed kort houden bij de een ook niet. Het zijn kinderen op de basisschool en mijn ervaring is dat luizencapes niet werken (de jas hangt al lang, o ja mijn cape moet er nog om), bovendien hebben ze nu helemaal geen jas aan naar school.

En ik weet wat ik moet doen als ze er eenmaal zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tenzij je zin hebt om ze met een badmuts op naar school te sturen : eigenlijk niks. Geen mutsen en sjaals laten dragen, maar daar zal je in dit jaargetijde weinig voor voelen. Het beste is proberen een ernstige besmetting te voorkomen; dat betekent elke avond zolang het heerst (week of twee) de haren GOED doorkammen met een luizenkam en controleren op een enkele overgelopen volwassen luis. Als je die (steeds) verwijderd, kunnen ze 's nachts geen eitjes leggen, en wordt het geen ramp. Gif is eigenlijk helemaal niet nodig; het is best wel schadelijk voor kinderen, erg duur, en hoewel het de neten enzo wel grotendeels doodt, blijft het toverwoord toch : kammen kammen kammen. Of ze nu besmet zijn of niet of dat het alleen maar heerst, kammen is de enige (!) manier om een grote uitbraak te voorkomen, alleen je moet het wel minimaal twee weken volhouden als ze luizen gehad hebben, en/of zolang het op school heerst. Eén kind dat niet (goed) behandeld wordt, kan een hele school maandenlang (!) besmet houden. Ter preventie van een besmetting is het antwoord dus : niets Ter voorkoming van een kop vol luizen : kammen kammen kammen. Al die toestanden met gif, stofzuigen, knuffels in de vriezer, bedden en auto ontsmetten, noem maar op, is allemaal nutteloos zolang je niet kamt kamt kamt. (Kam je wel trouw, ook jezelf en je echtgenoot trouwens), dan kun je al dat extra werk laten en toch de luizen weghouden. Kwestie van lange adem. In de link een aanradertje voor moeders met kinderen met moeilijk te behandelen / kammen haar; de elektrische luizenkam.

Bronnen:
http://www.testjezelf.nu/robi-comb-pro-ele...
Zeven jaar ervaring als luizenmoeder

Echt heel veel dingen zijn er niet meer om het te voorkomen, lijfcontact heb je nou eenmaal niet in de hand. Maar zo erg is het niet als een kind het heeft, hooguit vervelend. Met een goede lotion en kam is het na 1 keer wassen eruit. Alleen de huiswas met kleding/ beddengoed e.d. is wat minder prettig.

Op de basisschool hier in Coevorden hebben de kinderen allemaal een kluisje waar ze hun jassen in moeten doen. Verder is er geen luis meer op school geconstateerd sinds er 'luizenmoeders' zijn, nu al een jaar of 6. Dat zijn moeders van leerlingen op de school die om de zoveel tijd alle kinderen het haar controleren op luis. Daarvoor was het elk jaar raak met die vieze luizen en zijn 2 van mijn kinderen allebei thuisgekomen met haar luis brrrrrrrrrrrrrrr. En dan is het schoonmaken geblazen met de daarvoor agressieve shampoo's en sprays , niet alleen van het haar maar ook overal waar ze hebben gezeten gelegen enz enz... Wat trouwens ook prefentief wil werken is een flinke dot haargel, daar hebben de luizen een hekel aan! Ik wens je heel veel succes en hoop dat je wat aan mijn tips hebt!

2 jaar op een zeilreis rond de wereld sturen ;-) Toegevoegd na 10 uur: vreemd al die duimpjes naar beneden. Als ze op zee zijn nemen ze toch echt geen luizen mee.

bij mijn kind op school hebben ze luizenzakken waar je gewoon de jas in bewaard, het lijkt me dus wel een stuk preventiever dan luizencapes omdat luizen er gewoon hlemaal niet bij kunnen. als je ze nou bij je eigen kinderen aantreft kun je aleen maar zo veel mogelijk je huis schoon houden, bed regelmatig verschonen en zo heet mogelijk wassen, en de speciale shampoo gebruiken.

Lampenolie schijnt heel efficiënt te zijn.

onder andere moeten je kinderen niet met de hoofden tegen elkaar aan (dus niet vlak bij elkaar (10cm van elkaars hoofd)) inderdaad ook shampoo en zo

Luizen houden niet van gel in haren! En er is een middeltje wat ik ook bij mijn kinderen preventief gebruikte,het ruikt sterk naar kruidnagels,ben helaas naam vergeten maar je koopt het bij de DA.

Bij mijn kind werd de hele klas (32 stuks) gecontroleerd op hoofdluis de hele klas had het behalve mijn zoon en ons buurmeisje. Wat mij opviel was dat deze 2 de enigste kinderen waren die 1 keer in de week op zwemles zaten. Luizen houden blijkbaar niet van "gloorhoofden".

zoals Marleen ook aangeeft is kammen het devies. Geen enkel middel kan hoofdluis voorkomen. Ook al beloven veel middelen dit wel. Het hoofd kaalscheren is het enige dat werkt maar dat is ook zo wat voor een klein kindje. Ook als het haar kort gehouden wordt, kunnen luizen er hun ei kwijt dus ook dat geeft geen garanties. Lampenolie, neemzaadolie, tea tree worden vaak genoemd maar zijn niet onderzocht en weinig effectief. Het enige wat daar uit voortkomt is dat een enkele hoofdluis juist uitgroeit tot een ware epidemie. Wat betreft de luizenzakken of de luizencapes: die werken inderdaad alleen als ze consequent gebruikt worden. Dus iedereen en altijd en overal, ook bij gym, ook bij vriendjes, op de sportclub, etc. ALs je geregeld kamt, ben je er in ieder geval vroeg bij en kan je meteen de behandeling kiezen die het beste bij jou past. Er zijn eigenlijk twee behandelmethoden: 1) 14 dagen nat kammen zoals ook wordt geadviseerd door het RIVM en de GGD's. Als je er direct vanaf wilt kun je 2) de kambehandeling combineren met een geregistreerd geneesmiddel tegen hoofdluis (Loxazol, ParaSpeciaal of Prioderm). Alleen van deze middelen is én de effectiviteit én de veiligheid vastgesteld wat ook regelmatig gecontroleerd door een onafhankelijke instantie (CBG). Van andere verkrijgbare middelen is dit niet automatisch het geval terwijl ze wel van alles op de verpakking zetten. Veel succes in ieder geval!

Vroeger heb ik op de basisschool ook luis gehad. Om de zoveel tijd was er een controle op school en werd het dus goed bijgehouden (de ouders van de kinderen werden er op aangesproken als er hoofdluis was ontdekt). Mijn moeder controleerde mijn haar elke dag bij het haren borstelen met de hand (wannneer je dit niet hygienisch vindt: Gebruik handschoenen) en op een gegeven moment had ik ze niet meer, omdat het goed werd bijgehouden. Luizenshampoos hebben eigenlijk nooit echt geholpen, volgens mij. En ze stonken. Toegevoegd na 1 minuut: Oh Maar u wilt het dus voorkomen. Dit kan ook door controleren. Als u op een dag een luis vindt dan moet u het blijven controleren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100