Waarom heeft een mens zoveel angsten die totaal niet realistisch zijn?

Ik ben als de dood voor grote spinnen terwijl het maar een klein diertje is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fobieën ontwikkel je in je jeugd of even later. Daarnaast is het mogelijk ontstaan door een traumatische ervaring. Het is niet duidelijk waar ze vandaan komen maar de reacties op zelfs afbeeldingen van het gevreesde zijn zo snel dat er vermoed wordt dat het evolutionair bepaald is. Het is een moeilijk veld waarin vooral veel wordt geschreven over hoe het voorkomt en behandeld kan worden en weinig over waar het vandaan komt behalve de al eerder genoemde traumatische ervaringen. De hersenen zijn een moeilijk orgaan. Het trimbos instituut schrijft het als volgt: Oorzaken Over oorzaken van de specifieke fobie valt nog weinig te zeggen. Wel zijn extra risico's bekend. Dat wil zeggen: er is meer risico in onderstaande gevallen. De extra risico's hebben te maken met geslacht en leeftijd, met individuele kwetsbaarheid, met de omgeving, en met levensgebeurtenissen. Geslacht en leeftijd Vrouwen hebben 2 keer zo veel kans op een specifieke fobie. De specifieke fobie komt onder volwassenen in alle leeftijden even vaak voor. Individuele kwetsbaarheid Het lijkt erop dat erfelijkheid een rol speelt bij angststoornissen in zijn algemeenheid, maar nauwelijks een rol bij het ontstaan van de specifieke fobie. Omgeving De volgende mensen hebben het vaker. Mensen met een lagere opleiding Mensen met een laag inkomen Mensen zonder betaald werk Mensen die in hun eentje ouder van kinderen zijn Mensen die wonen in de stad, of alleen wonen, hebben het niet vaker. Levensgebeurtenissen Bepaalde beangstigende gebeurtenissen in de kinderjaren en jongvolwassenheid maken de kans groter op een specifieke fobie. Dan gaat het om bijvoorbeeld opgesloten zitten in een donkere kast, gebeten worden door een slang, of bijna uit het raam vallen. Is iemand opgevoed onder ongunstige omstandigheden, dan krijgt die vaker een specifieke fobie. Had zo iemand bijvoorbeeld een ouder met een psychische stoornis of was hij als kind slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling, dan is de kans ongeveer 2 keer zo groot een specifieke fobie te krijgen (11% tegenover 6%). Maakt iemand een stressvolle gebeurtenis mee, dan krijgt hij vaker een specifieke fobie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fobie
http://www.trimbos.nl/default19247.html

dieren die kriebelen, onverwachts bewegen, er "eng" uitzien roepen angst op Angst is aangeleerd gedrag. Als je als klein kind iemand anders (een belangrijk persoon in je leven) bang ziet zijn voor spinnen dan denk je de volgende keer dat je een spin ziet oh ja eng!! en die angst verergert zich.

Bronnen:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_vo...

Dat komt door allerlei enge films waar de spin als gevaarlijk wordt afgebeeld, en door de verstedelijking t.o.v. vroeger.

omdat ze er behoorlijk onsmakelijk uitzien, je wil hem waarschijnlijk snel opruimen omdat je hem niet in bed wil tegenkomen.

vreemd ?? ik ben eigelijk nergens bang voor ! maar leef wel al 12 jaar met paniekaanvallen !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100