Waarom moet je eigenlijk 6 jaar studeren om apotheker te worden ?

Terwijl je in de praktijk eigenlijk niet meer bent dan een winkelier die kant en klare medicijnen over de toonbank schuift. En welk medicijn dat is heb je ook al geen invloed op omdat de arts dat zo voorschrijft. En als er van een medicijn verschillende uitvoeringen zijn, schrijft de zorgverzekeraar voor welke variant je mag verkopen. Ja ik weet wel dat ze een rol hebben om in de gaten te houden dat patienten geen conflicterende medicijnen krijgen voorgeschreven, maar daar is tegenwoordig ook al computersoftware voor die een piepje geeft als dat dreigt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Farmacie is een ingewikkelde studie. Om alles te leren over medicijnen, de werking en de beste toediening is 6 jaar studeren echt vereist. De apotheker doet meer dan alleen maar geneesmiddelen slijten. De apotheker denkt mee met de arts en gaat indien nodig in overleg met de arts. Veel geneesmiddelen komen niet kant en klaar binnen, maar moeten in de apotheek bereid worden. Dit wordt veelal gedaan door assistenten onder super visie van een apotheker. Voorlichting aan de patient over gebruik van medicijnen. En zoals je zelf al aangeeft houdt de apotheker een oogje op het totaal aan medicijnen dat een patient gebruikt. Zulke belangrijke zaken kun je niet alleen over laten aan een computer programma.

Er zijn verschillende soorten apothekers. En apothekers zijn wel degelijk specialisten in medicijnen. Dat zijn huisartsen niet. De huisarts die medicijnen voorschrijft zal ik de praktijk vaak overleg plegen met de apotheker. In het overleggen tussen huisartsen en apothekers worden bindende afspraken gemaakt over welke medicijnen de voorkeur hebben. De apotheker bereidt dit overleg voor vanuit zijn specifieke deskundigheid over medicijnen. Want de apotheker weet meer van medicijnen, de werking en de combinatie met andere medicijnen, dan de huisarts. Dus net zo goed als dat de slager alles van vlees moet weten en de stoffenverkoper alles van stoffen, moet de apotheker alles van medicijnen weten. En dat laatste is nou net ietsje ingewikkelder...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Apotheker
http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Apo...

Apothekers lijken dozenschuivers maar het vak houdt toch wel iets meer in. Veel medicijnen combineren niet met elkaar omdat ze elkaar versterken of juist afzwakken. natuurlijk moeten artsen daar in de eerste plaats op letten maar dat is bij uitstek het vakgebied van de apotheker. Ook voorlichting over het juiste gebruik, bijwerkingen houdbaarheid, manier van bewaren etc. behoort tot de taken van een apotheker. En ik doe regelmatig een beroep op de apotheek als ik weer eens medicatie van een vluchteling uit landen als Birma, Colombia, Irak, Eritrea of Congo moet inventariseren. Hoewel ik er zelf vaak wel uitkom omdat de stofnamen in Latijnse tekens op de verpakkingen staan zijn niet alle middelen in Nederland bekend of gebruikelijk en dan is hulp van de apotheker altijd welkom.

Oei dat is een belediging voor de apothekers!!Zij hebben een Universitaire opleiding genoten vergelijkbaar aan een Arts,en zijn uiteindelijk Drs.! Weten alles over het menselijk lichaam en de werking, bijwerking van medicijnen. Stellen het eea samen , rekenen de dosering uit en controleren echt alles wat de heren Doktoren voor schrijven.En dat piepje waar jij het over hebt zo werkt het niet, er is altijd een menselijk brein nodig die controleert en autoriseert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100