Is het gevaarlijk als je je botten vaak knakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet gevaarlijk maar ook niet voed voor je botten

Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik denk zelf dat je de gewrichtskapsels die de boel mooi bij elkaar houden op den duur wel teveel oprekt. In het artikel bij de bronvermelding staat informatie over wat er gebeurt als je 'knakt'

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...

Er zijn verschillende meningen over het knakken. Als je aan je vingers trekt, dan komen kop en kom steeds los van elkaar. Het gewrichtskapsel kan daardoor slapper worden. Vergelijk het met een elastiek dat je steeds aanspant. Af en toe knakken zou niet schadelijk zijn, maar een overdaad zou op den duur wel schaden. Het kraakbeen in de gewrichten zou slijten. Uit een ander onderzoek komt iets heel anders naar voren. Iemand knakte jaren lang dagelijks de vingers van zijn linkerhand. Hij liet beide handen onderzoeken, en wat bleek, beide handen vertoonden geen artrose, geen slijtage dus. Ook wordt er gezegd dat je van het knakken reuma zou kunnen krijgen. Het slijten van kraakbeen zou nog enigszins voor te stellen zijn, maar reuma door het ploffen van een vacuüm waar het bot eigenlijk niets mee te maken heeft.

In elk gewrichtskapsel zit een vloeistof, die net als motorolie wrijving vermindert en slijtage voorkomt. Trek je aan je vingers of druk je met gevouwen hand op de vingers, dan wordt de ruimte in het kapsel groter waardoor de vloeistof deze niet meer volledig kan vullen. De ruimte die overblijft vult zich met een gas, dat ontstaat doordat de gewrichtsvloeistof verdampt. Wanneer dit plotseling gebeurt, gaat dit gepaard met een kleine explosie. Dat is de knak. Het geluid is dus niet afkomstig van de botten, zoals veel mensen denken. In dat geval zou je immers meerderde malen achter elkaar kunnen knakken, wat niet kan. Het gas heeft enige tijd nodig om weer vloeistof te worden. Pas daarna kan er opnieuw geknakt worden. Ook andere gewrichten kunnen knakken, al is de oorzaak soms een andere. Het geluid kan worden veroorzaakt door een pees van een spier die ergens overheen schiet. Het trekken aan vingers, waarbij kop en kom steeds loskomen, lijkt mij inderdaad schadelijk. Het gewrichtskapsel kan slapper worden. Wie per se wil knakken, kan dat het best doen met gevouwen handen. Citaat van "J.S. Muller, fysiotherapeut, Nijmegen"

Daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Er is ooit een onderzoek geweest die maar liefst 40 jaar heeft geduurd. Er was een man die 40 jaar lang z'n rechter hand 1 keer per dag knakte en z'n linker hand nooit knakte. Na deze 40 jaar heeft hij beide handen helemaal laten onderzoeken. Met röntgenfoto's en bewegingsonderzoeken etc. En er was helemaal geen verschil... Ik vind het een betrouwbaar onderzoek en dus ik zou zeggen: als je het niet te vaak doet is er niks aan de hand ( letterlijk en figuurlijk ;) ).

het vergroot de kans op vervroegde reuma!

Als je je BOTTEN knakt wel ja, dan zit je daarna met een gebroken bot ;p

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100