Mag je iemand een daad, gepleegd terwijl hij of zij slaapwandelde, aanrekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Amerika is hier al een aantal zaken aan gewijd geworden. Om te bepalen of een persoon echt in slaap was, wordt de hulp van een deskundige ingeroepen. De verdediger zal al een verleden met slaapwandelen moeten hebben. De hersenactiviteit tijdens de slaap kan gemeten worden, net zo zeer als de deskundige iemand een paar nachten ter observatie kan houden. In een aantal zaken is al vrijspraak geweest, net zo zeer als er mensen zijn veroordeeld.

Als de daad een misdaad is, dan zal psychiatrisch onderzoek daar uitsluitsel over moeten geven.

Het is vervelend voor dat persoon maar wie moet je het anders aanrekenen. Dat persoon zal dan ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

Slaapwandelen wordt in de psychoanalyse gezien als half slapend, half bewust. Slaapwandelen is een soort van 'uitlaatklep' van menselijke driften. Wanneer we niet slaapwandelen zijn deze 'driften' ook actief in onze reacties, hoe wij zaken beoordelen, enz. Wanneer iemand geen zicht heeft op zijn driften en zich daardoor 'onbehoorlijk' gedraagd, een daad pleegt, wordt deze gestraft. Zo ook de slaapwandelaar, denk ik....

ik slaap wandel en ik praat in mijn slaap. best gezellig hoor. als ik mijn bed uitloop ga ik meestal naar beneden of naar de wc naar verluid. en wankel ik op mijn benen. je slaapt dus je heb echt niet de kracht om iemand te vermoorden bij wijze van spreken. het raarste wat ik slapend gedaan heb was voor de koelkast gaan zitten en eten.

Zijn er getuigen, die kunnen zweren, dat je aan het slaapwandelen was? Als je die niet hebt, sta je heel slecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100