Hoe wordt het "valgevoel" veroorzaakt als je bijna in slaap valt?

Jeweetwel, ben je net eindelijk bijna in slaap gevallen, val je!

Hoe wordt dit veroorzaakt?

even wat precieser: als je aan het 'dommelen' bent, gebeurt het wel eens dat je het gevoel krijgt waardoor je valt, en dus weer wakker schrikt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel herkenbaar, het is een zgn. "hypnagoge schok". De hypnagoge schok of slaapstuip is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voordoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Het wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of een elektrische schok; dit veroorzaakt dan de hypnagoge schok. Hypnagoge schokken zijn heel normaal en de meeste mensen zijn dan ook bekend met het verschijnsel. De hypnagoge schok doet zich vooral voor wanneer mensen oververmoeid zijn of in een oncomfortabele positie liggen. De exacte oorzaak van de plotselinge stuiptrekkingen zijn onduidelijk maar er zijn hypotheses geformuleerd: 1. Het is een natuurlijk onderdeel van het slaapproces wat zich voordoet wanneer de ademhaling is vertraagd en de lichaamstemperatuur is gedaald. 2. De gevoelens die worden geassocieerd met ontspanning worden foutief geïnterpreteerd door de hersenen als vallen of omtuimelen, in een reflex duwt het lichaam de ledematen uit om rechtop te blijven staan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnagoge_schok

Het valgevoel krijg je in de eerste fase van de slaap. Deze fase heet niet voor niets in slaap vallen denk ik. Het is vrij algemeen. Ik denk dat het komt doordat je spieren ontspannen en de bloeddruk wat daalt. Als je zit of ligt kunnen je armspieren ontspannen en letterlijk vallen. De zenuwen kunnen dat registeren als een valgevoel. Tenminste ik denk dat dit de meest logische verklaring is. Je hersens kunnen in deze fase ook reageren door over het vallen te dromen. Als ik meer wetenschappelijke verklaringen tegen kom zet ik ze er wel bij. Toegevoegd op 07-06-2009 22:34:24 Over slapen en de periodes is een goed artikel geschreven op de teleac website. Als je net in slaap dommelt zit je in de eerste fase waarin de hersenactiviteit afneemt en ook de spierspanning. Je zenuwen kunnen hier heel raar op reageren zodat je denkt/droomt te vallen of te vliegen. Als je googled zal je ook veel verhalen tegen komen over uittredingen (geest die het lichaam verlaat). Het lijkt mij echter logischer de verklaring te zoeken in het (gemeten) feit dat de hersenactiviteit en spierspanning opeens afneemt. Deze periode duurt maar een paar minuten. Wordt je dan niet wakker dan ga je in een diepere periode waarbij de hersenen bijna niet meer reageren op prikkels van buiten. Dit zijn de REM fasen.

Bronnen:
http://www.teleac.nl/beterslapen/index.jsp...

Goeie vraag! Leuke vraag! Mijn ervaring: hoe moeier je bent hoe erger het valgevoel. Meestal vind ik het wel grappig. Ik denk dat het ook met spierverslapping bij het in slaap vallen te maken zal hebben, want vaak heb je tegelijk een schok me je hoofd of ledematen. Ik ben erg benieuwd of hier een wetenschappelijk antwoord op is!

Omdat het zo voelt, je valt niet voor niets in slaap... Je valt letterlijk in een afgrond in ervaring... je valt letterlijk in het niets in ervaring... Het is de normale lichaamsbedrijfsspanning die ineens wegvalt... De spanning valt weg en dan val je...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100