Waarom krimp je ineen als je iemand zijn/haar been/arm ziet breken?

Ik kijk regelmatig films met veel geweld zoals amputatie, onthoofding, veel bloed, etc. Ik heb bijvoorbeeld ook alle final destination films gezien, en daar kon ik ook gewoon tegen. Maar als ik een spel speel zoals''Assassins Creed'' of een filmpje tegenkom op internet, waarin iemand zijn been of arm breekt, krimp ik ineen, lopen de rillingen over mijn rug, en durf ik niet meer te kijken.. waarom zo'n reactie, ondanks dat ik wel gewoon naar eerdergenoemd geweld kan kijken?

Ps: Misschien een gekke vraag, maar ik ben gewoon benieuwd!

Toegevoegd na 1 minuut:
hebben jullie hier ook last van?

Toegevoegd na 12 minuten:
En ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt, dus dat ik iets gebroken heb..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is omdat je je zo inleeft in de persoon dat je een bepaald 'schrikbeeld' hebt van hoe het zal voelen. Als iemand schrikt, komen er emoties vrij, zoals verbazing en verwondering. Je reageert op deze emoties door bepaalde lichaamsuitdrukkingen. Zo bewegen door schrik bijvoorbeeld de ogen veel sneller en staan ze verder open dan normaal. Dit gebeurt bij iedereen automatisch en heeft als functie dat je sneller en meer kunt zien. Ook ga je een stuk sneller ademhalen. Maar bij emoties als verbazing en verwondering worden er in je lichaam ook bepaalde stoffen aangemaakt, die zorgen voor een lichte vorm van spierverslapping. En deze verslapping leidt er weer toe dat je mond letterlijk openvalt van verbazing. In een soort reflex of tegenreactie sla je dan je hand voor de mond. Dus tegelijkertijd heeft het ook met bepaalde reflexen te maken, dat als jij iets ziet waar je van schrikt dat je meteen bijv. inkrimpt.

Vermoedelijk heb je zelf ervaring in dat opzicht. Zo werkt het bij mijzelf in elk geval wel. Je weet hoe het voelt als je een ledemaat breekt, en leeft je dus makkelijk in de persoon die het overkomt in. Doordat je het ziet gebeuren beleef je zelf even weer die traumatische gebeurtenis terug. Niet echt iets om naar uit te kijken.....

Dat laatste is ECHT, blijkbaar weet je onbewuste goed genoeg dat het in die films nep is. Als je het in het echt ziet gebeuren leef je mee, je hebt gewoon een goed empatisch vermogen. Ik ken het hoor, ik heb precies hetzelfde en inderdaad, alleen bij van die homemade filmpjes, als ik dan iemand keihard zie vallen, vind ik dat altijd vreselijk.

ja ik was erbij toen mijn moedder haar been brak, toevallig staat het ook op film en het geluid van het breeken vergeet ik ook niet meer.... niet om blij van te worden. maarja het is nie dat ik in elkaar kromp, maar wel een aantal dagen echt onder de indruk geweest om hoe makkelijk dat het brak. maar het heeft wel een oerinstinkt dat denkik wel, het is gewoon een schrik reactie. als je flink schrikt dan heb je het zelfde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100