Waarom jeukt een herstellende wond?

.. en dan vooral als er een korst op komt? Dan moet je er toch juist van afblijven en niet de neiging hebben om te krabben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het jeuken begint als nieuwe cellen beginnen te groeien onder de korst. De zenuwen groeien en beginnen signalen te ontvangen en uit te zenden. Dat geeft een jeukende sensatie.

De jeuk is een gevolg van de vlag die gezet wordt voor het lichaam om te repareren, pijn is een teken dat het fout is en een trauma kan houden en jeuk is dat er nog wat gerepareerd moet worden... Met maken van de wond doet pijn en het repareren van de wond, kriebelt, want dat voelt goed... vandaar...

Het is niet zozeer de jeuk die me aanzet tot krabben... die korst... die vraagt er gewoon om om eraf gekrabt te worden.. Dan komt de spijt: je bloed, maar gelukkig komt er dan snel weer een ander korstje dat je... eeeh, ja dat er dan toch maar weer af moet...

Jeuk betekent herstel/groei van cellen. De korst heeft hierbij een belangrijke beschermende functie. Wanneer je het eraf krabt, is de kans op blijvende littekens groot. Wanneer de tijd er is, zal het korstje ervan zelf afvallen, of je kunt het gemakkelijk lostrekken.

Het is een teken dat de wond aan het genezen is.

Ik heb me ook altijd afgevraagd hoe jeuk ontstaat. Maar hoe komt het nou dat het verdwijnt door te krabben?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100