Bloeddonatie: Hoe groot is de kans op infectie?

Er wordt een naald in je geprikt bij een bloeddonatie. Zijn er statistieken of gegevens over mensen die geïnfecteerd zijn geraakt door een bloeddonatie (bijv door gebrek aan hygiëne aan de plek waar bloed werd afgenomen of een niet steriele naald) en welke ziektes hebben ze dan opgelopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik begrijp dat je bedoelt bij het geven van bloed, niet bij het krijgen. Die risico's zijn echt nihil. De naald is steriel en wordt speciaal voor jou uit zijn steriele verpakking gehaald. De blote naald raakt geen ander mens aan dan alleen jouzelf. Zelfs als de plek op de huid niet goed gedesinfecteerd wordt (daar ben je zelf trouwens ook bij) dan komt er niets in je lichaam dat niet al op je huid zat. Daar zul je niets ergers van krijgen dat een kleine ontsteking. En zelfs dat is grotendeels een theoretisch risico. Ik zou geen moment aarzelen om bloed te geven, helaas voldoe ik alleen niet aan de eisen.

de kans op een infectie als je bloed geeft...is er niet, in nederland word serieus en heel steriel omgegaan met het prikken.. ook het bloed ondergaat een grondig onderzoek.. kans op een besmetting is vrijwel nihil... in andere landen moet er op diezelfde manier gewerkt worden, alleen waar ik woon, ook in europa word met de hygiene regels nogal eens gewapperd, dus ...veiligste in nederland vind ik

Ik ben al 30 jaar bloeddonor, en heb nog nooit een infectie gehad ten gevolge van bloedafname. Ik kan alleen maar beamen, dat de regeltjes in die 30 jaar steeds strenger zijn geworden, m.b.t. hygiëne.

Gezien het feit dat je altijd met een nieuwe, nooit gebruikte naald geprikt wordt bij het doneren is de kans uitgesloten dat je geïnfecteerd raakt. Enige probleem dat je kunt krijgen bij een iets minder kundige prikker is dat je er een behoorlijk grote (pijnlijke) blauwe plek aan kunt overhouden.

Heb 40 jaar bloedgegeven zowel op plasma avonden van het Rode Kruis als bij de Bloedbank (sanquin) en voor plasmaferese. Nooit een probleem gehad. Bijkomend voordeel: is mij verteld dat je gestel gestimuleerd wordt om nieuw bloed aan te maken. Wat is er mooier om bij leven iets aan een ander te geven (wat de ander niet heeft, zoals de stollingsfactor voor bloederziekte) zonder dat je er zelf schade van kan ondervinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100