Zou je soa/hiv kunnen voorkomen door pillen in te nemen voor het onveilig vrijen?

als ik nu geen soa heb, kan ik dan soa en hiv voorkomen door pillen in te nemen voordat ik onveilig ga vrijen met iemand die een soa of hiv heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er bestaat geen pil die SOA's echt kan voorkomen. Specifiek voor HIV bestaat wel medicatie die voorgeschreven kan worden wanneer iemand blootgesteld is aan het virus. Dit voorkomt niet zozeer besmetting, maar verlaagd wel fors de kans dat het virus zich daadwerkelijk in je lichaam nestelt. Het gaat hier om PEP, post exposure profylaxe (zie bron). Let wel: het gaat hier niet om een middel dat je gebruikt vóór je seks gaat hebben met iemand die HIV heeft, maar het is een noodmiddel dat gebruikt kan worden ná blootstelling. Het zal vast ook werken als je er al aan begint vóór het onbeschermde contact, maar dat is om andere redenen geen optie: het gaat hier niet om één pil, maar om een behandeling met antivirale middelen (HIV-remmers) voor vier weken. Deze behandeling heeft vaak vrij forse bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en diarree. De bijwerkingen zijn zo ernstig, dat niet iedereen de behandeling vier weken lang volhoudt. Daarom wordt - wanneer iemand contact opneemt met een SOA-poli of ziekenhuis voor deze behandeling - altijd een afweging gemaakt tussen het daadwerkelijke risico dat iemand heeft gelopen en de ernst van de bijwerkingen. Het is dus niet een simpel pilletje wat je even kunt halen 'voor de zekerheid', en zéker geen vervanging voor verstandig seksueel gedrag waarmee je daadwerkelijk het risico op blootstelling aan HIV verkleint. Het is een soort noodgreep die hopelijk weliswaar een goede bijdrage zal leveren aan het terugdringen van de verspreiding van HIV, maar dan wel als aanvulling op andere maatregelen, en niet in plaats ervan. Er is nog een ander middel dat wél bedoeld is om te gebruiken vóór blootstelling. Dat is PrEP: pre exposure profylaxe. In Nederland is dit middel op dit moment niet verkrijgbaar. Dit middel is bedoeld voor met name mannen die door hun gedrag een hoog risico lopen op HIV. Dat is echter een middel dat je voor langere tijd dagelijks moet slikken. Het vraagt nogal wat discipline om dagelijks een pil te slikken en de bijwerkingen te verdragen terwijl je zelf niet besmet bent. Ook dit is dus geen simpel alternatief voor andere maatregelen. Er wordt op dit moment wel onderzoek gedaan waarbij gekeken wordt of het middel ook effectief is als je het alleen vóór en ná het onbeschermde contact inneemt. Voor andere SOA's bestaat geen preventieve medicatie. Omdat de meeste andere SOA's goed behandelbaar zijn, is het ook weinig zinvol hier onderzoek naar te doen.

Bronnen:
http://mantotman.nl/nl/alles-over-mannense...
http://www.aidsfonds.nl/kennis/az/173
http://www.ggdgelderlandzuid.nl/nl-NL/Publ...

Je geeft niet duidelijk aan welke soort pil je hiermee bedoeld maar er is geen enkele pil die beschermd tegen de kans op geslachtsziekten opgelopen door onveilige sex.

Nee dat is onmogelijk. Pillen krijg je om van een soa af te komen. Hiv kun je krijgen door onveilig te vrijen met iemand die besmet is. Let goed oop ajb, vrij altijd veilig met iemand waarvan je niet weet of deze meerdere partnets of sexcontacten heeft gehad!

Er is een pil in Amerika op de markt. Dat wordt gebruikt door over het algemeen homoseksuele mannen om, om hiv mee te voorkomen. Het is in Europa verboden en werkt dus alleen tegen hiv en niet tegen andere soa's. Volgens mij heet het prep.

In de VS is een virusremmer op de markt die gebruikt wordt om mensen met HIV te behandelen. Dit medicijn (Truvada) is in de VS ook toegelaten als preventief middel tegen HIV. Door dagelijks/regelmatig het medicijn te gebruiken krijgt het virus "geen kans" zo is de gedachte. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan en de effectiviteit van het middel staat ter discussie. Het middel is niet bedoeld om andere methoden te vervangen maar wordt gebruikt bij zeer hoog risico groepen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100