Hoeveel weken na het onveilige seks is een soa test aan te raden?

Ik heb onveilig gevreeën en zou graag een soa test afleggen maar hoeveel weken na het onveilige seks zou een soa test aan te raden zijn?
Ik woon in België.

Weet jij het antwoord?

/2500

De belangrijkste SOA's zijn nog steeds chlamydia en gonorroe. Gonorroe heeft een incubatietijd van een dag tot 3 weken; chlamydia van een dag tot 5 weken. Ik zou dus zeggen dat het verstandig zou zijn om te wachten totdat 5 weken voorbij zijn. Dat is zolang je geen klachten hebt van afscheiding uit je plasbuis of branderigheid bij plassen. Als je die klachten wel hebt kan je net zo goed direct laten testen. Als het ging om onveilige seks met een prostituee (of iemand met vele onveilige contacten met verschillende mensen) of als het ging om anale/ homoseksuele seks kan er reden zijn om ook te testen op hepatitis B en HIV. De incubatietijd van hepatitis B is een maand tot 6 maanden; HIV een jaar tot 15 jaar. Of je daarop wil wachten laat ik aan jezelf over. Bedenk wel dat als je een indicatie hebt voor deze twee het testen voor het verlopen van de incubatietijd de besmetting niet geheel uitsluit; de kans op zo'n besmetting is wel erg klein. Op andere SOA's wordt doorgaans niet getest.

Wanneer en op welke SOA je het beste kunt testen hangt af van wat voor soort seksuele handelingen er zijn verricht. Een handig stappenschema dat je kunt volgen om een advies voor de juiste SOA tests te verkrijgen vind je op http://www.soapoli-online.nl/soatest

Bronnen:
http://www.soapoli-online.nl/soatest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100