Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wanneer is het tijd om naar een psygoloog te gaan ?

Iedereen heeft wel eens last van stress , vermoeidheidheid , onzekerheid , spanningen , angst. Maar wanneer is het echt nodig om hulp te roepen ?

Toegevoegd na 38 seconden:
psycholoog*

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat het verstandig is naar een psycholoog te gaan, wanneer de klachten en problemen het leven zodanig beheersen, dat het functioneren in het dagelijks leven erdoor belemmerd wordt. Tja, de grens tussen het zelfoplossend vermogen en de behoefte aan sturing van een derde ligt bij iedereen anders!

Het is goed om naar een psycholoog te gaan als je er zelf niet meer uit komt. En als het praten met vrienden/familie ook niet helpt. Soms kan het helpen om met iemand over je problemen te praten die er buiten staat. Bij twijfel gewoon doen!

Zodra stress, spanningen en angst etc. baas over jouw leven beginnen te worden, dan ben je geen dag te laat om hulp te zoeken! Toegevoegd na 7 minuten: Ik bedoel: dan ben je geen dag te VROEG om hulp te zoeken! Sorry, Was weer te snel met typen........... Komt door de stress natuurlijk!...... Zo terug,............FF hulpzoeken. Dan maak ik nu maar een eind aan, ik bedoel aan dit antwoord. .......Sorry voor de interruptie! TJEU!!!!

Zolang je geen ernstige dingen hebt als psychoses, in mijn eigen opinie zou ik zeggen: ga dingen doen als meditatie, Tai Chi, Qi Gong... Yoga of andere ontspanning... . Daar kom ik veel verder mee dan 12 jaar professionele hulp en pillen en begeleiding e.d. Ik zie veel mensen om me heen die zelfs een diagnose hebben en steeds verder afzakken en nooit beter worden. Ik zie maar weinig die er echt baat bij hebben... Mensen die zo gestressed raken zijn over het algemeen sowieso al heel gevoelig en met de werkdruk van die psychologen en psychiaters wordt het er niet beter op want die werken 80 uur in de week, door tekorten e.d. met alle stress vandien, en dan pik je hun stemming ook nog op... Zo je al eentje gaat bezoeken probeer info te krijgen van anderen over hoe goed die psych is...

Dit stap durf je vaak pas te zetten als je zelf helemaal vast zit in je hoofd. En dat is ook precies het moment wanneer het de perfecte tijd is. Want als dat moment is gekomen, ben jij zelf ook klaar om 'geholpen' te willen worden. Zelf kun je het eventjes niet meer. Je hebt weer even een zetje nodig om verder te gaan.

Als je het zelf niet meer ziet zitten en je denkt dat je er op eigen kracht niet meer uitkomt. Ook dient je toestand te verslechteren. Overigens rijst de vraag of een psycholoog de juiste keus is. Mijn ervaringen zijn niet zo positief. Kijk ook eens naar hulpverleners zoals Ineke. http://www.inekemulder.nl/ineke-mulder.html

Je kan je situatie ook voorleggen aan de huisarts. deze kan ook een adviserende rol spelen in het al dan niet bezoeken van een psycholoog. Het kan vaak nuttig zijn om eens een spiegel voor gehouden te krijgen. Een andere mogelijkheid, die wat toegankelijker is, is het maatschappelijk werk. Benader die eens. Ga een open gesprek aan en kijk wat je gevoel erbij zegt. Realiseer je wel dat je alvorens de stap te zetten wel bereid moet zijn jezelf open te stellen en geholpen te willen worden.

Als je merkt dat de situatie niet verbetert, maar de stress blijft of wordt erger, dan is het zeker aan te raden om naar je huisarts te gaan. Hij kan je adviseren welke expert of specialist je het beste kan helpen. Dat kan een psycholoog zijn of een coach. Ligt aan de achterliggende redenen van de situatie. Is het een steeds terugkerende stress, angst of onzekerheid? Heb je in het verleden wel eens helemaal geen last gehad van deze gevoelens, gedachten en/of emoties? Wat deed je toen anders? Kun je dat nu weer gebruiken om hier uit te komen? Als je gewoon even hulp van een ander nodig hebt om hier uit te komen dan kun je niet vroeg genoeg deze hulp nemen! Het zal je namelijk sneller weer op de goede weg helpen. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je je leven weer de rit hebt. Ik wens je wijsheid en een goed herstel.

Bronnen:
www.beste-wensen.nu

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100