1) Bedenk dat spijt een functie heeft
De functie van spijt is overleving. Het is een signaal dat onze keuzes negatieve gevolgen kunnen hebben. Daardoor kunnen we onze beslissingen corrigeren en leren we dingen de volgende keer anders te doen.
2) Als je er niks aan kunt doen, laat het dan los
Het is onrealistisch om te denken dat alles in je leven gaat zoals je het had gepland. We kunnen niet van onszelf verwachten dat we altijd maar de juiste keuzes maken. Als je er niks meer aan kunt doen, omdat de actie al te lang geleden is, of de kans inmiddels voorbij, dan heeft het geen zin om erover te blijven piekeren. Accepteer dat het zo is en laat het los.
3) Wees niet te streng voor jezelf
Onze innerlijk criticus staat ons niet toe om mild te zijn over onze vergissingen. Met een onvolwassen innerlijke criticus, loop je het risico dat je jezelf steeds maar de schuld blijft geven van gebeurtenissen uit het verleden. Ga voor jezelf na wat de verzachtende omstandigheden waren. Had je destijds de kennis die je nu hebt? Soms hebben we niet de juiste of niet voldoende informatie om onze keuzes op te baseren. Soms beslissen we in een emotioneel ogenblik en kijken we daar later anders tegenaan. Bedenk ook eens wat je tegen een vriend of vriendin in dezelfde situatie zou zeggen. Zelf compassie helpt om om te gaan met spijt, door meer acceptatie.
4) Bekijk de situatie van de positieve kant
In plaats van je druk te maken over wat je verkeerd hebt gedaan, of wat je niet hebt gedaan, stel jezelf de volgende twee vragen:
Wat is het ergste dat had kunnen gebeuren?
Wat heb ik ervan geleerd?’
Deze vragen kunnen je helpen om de situatie positiever te bekijken.
- Bronnen:
-
https://piekerpoli.nl/spijt-hoe-kom-je-af-...