Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een aandoening voor te snel conclusies trekken?

Iemand die ik niet erg mag, die zit telkens negatieve dingen over me te zeggen. Bijv ze koopt volgers. Ze wil daarna niet weten wat er ECHT aan de hand is. Ze denkt niet door. Ze zoekt maar één mogelijkheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

NEEN, dat is geen aandoening. Constant gaan er oordelen/conclusies door ons hoofd en plakken we etiketjes op mensen en situaties. We stoppen ze in hokjes en hebben een mening. Soms bewust, maar meestal geheel onbewust en aangeleerd door opvoeding of omgeving. Wat is een oordeel/conclussie eigenlijk? Feitelijk is het een mening over hoe iemand is of handelt. Een oordeel valt of staat met een vergelijking, waarbij de ‘gever’ zich als bron van redelijke normen beschouwt. Als je te snel conclusies trekt spiegel jij het gedrag van een ander aan jouw normen. Jij hebt niet in de gaten, dat die ander eigen normen en waarden heeft en de vrijheid en het recht om een eigen leven te leiden en eigen conclusies mag rekken. Vaak heeft het te maken met frustraties van de beoordelaar. maar NEEN, een aandoening is het niet. Het is eigenlijk vrij menselijk.

Bronnen:
https://coachingingreen.nl/oordelen/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100