Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen verdrongen herinneringen weer geactiveerd worden?

Stel iemand is jaren geleden bedwelmd geweest, maar nog wel wakker, en heeft in die toestand een ongeluk meegemaakt. Die persoon is daarbij niet gewond geraakt maar heeft het gebeuren wel als een erg traumatische ervaring beleefd.
Als gevolg daarvan zijn de herinneringen verdrongen.

Nu, jaren later, poppen allerlei vragen over destijds op. Vragen die niemand meer kan beantwoorden behalve de persoon in kwestie zelf. Maar die kan niet meer bij die herinneringen.

Is het mogelijk om op de een of andere manier die herinneringen tóch te ontsluiten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, in de praktijk blijkt het voor veel mensen te werken onder hypnose! Als er traumatische gebeurtenissen onverhoopt hebben plaatsgevonden, dan is de neiging groot dat we dit niet vergeten. Sterker nog, ons traumatisch brein weet deze gebeurtenis dan goed naar voren te halen (zelfs zonder hypnose!). Hypnose kan echter heel goed werken als het trauma (nog) niet helemaal verwerkt is. Mensen die geholpen zijn door een psycholoog die hypnose heeft gebruikt voor traumaverwerking zijn erg positief. Vooral trauma's die enigszins verdrongen zijn kunnen onder hypnose worden herbeleefd. Toch zijn er ook veel wetenschappelijke sceptici.

Bronnen:
https://hypnosecentraal.nl/herinneringen-r...
https://skepsis.nl/hypnose/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100