Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik kan mijzelf kietelen, blijkt dat inderdaad begin van schizofrenie te zijn?

Al jaren weet ik dat ik mijzelf kan kietelen door bijvoorbeeld met mijn hand over mijn arm te strijken. Ik krijg dan ook kippenvel. Wel is het zo dat als ik bewust mijn aandacht echt richt op mijn arm het niet zo is. Nu las ik dat eigenlijk alleen mensen met (beginnende) schizofrenie dit zichzelf kunnen kietelen. Is dit echt zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is echt niet zo. Schizofrenie is vooral het horen van stemmen, en het zien van dingen die er niet zijn. Alleen als je een stem hoort die je opdraagt jezelf te kietelen zou het een begin van schizofrenie kunnen zijn.

Er is inderdaad een onderzoek dat lijkt aan te tonen dat mensen met schizofrenie-achtige kenmerken zichzelf kunnen kietelen. Of je dan ook daadwerkelijk schizofrenie gaat krijgen (of hebt) is zo niet te zeggen,want daar zijn natuurlijk veel meer symptomen voor nodig. "De hersenen herkennen de handeling als een vrijwillige en als gevolg daarvan slaagt het er niet in dezelfde gevoelens op te wekken als wanneer iemand door een dierbare wordt gekit. Een team van wetenschappers heeft echter ontdekt dat schizofrenie het voorspellende proces verstoort dat de hersenen informeert dat een handeling vrijwillig is. De onderzoekers, van de universiteit van Lille in Frankrijk, schreven: 'Succesvolle zelfgekriebel [wordt] geassocieerd met frequentere zelfrapportages van ongebruikelijke perceptuele ervaringen (zoals bovennatuurlijke ervaringen) en passiviteitservaringen in het bijzonder (zoals een gevoel van zijn onder controle van een externe kracht of macht)."

Toegevoegd op 11 mei 2018 09:15: bron
Bronnen:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-...
https://www.sciencedirect.com/science/arti...

iedereen kan zichzelf kietelen. Als ik over mijn arm kriebel, vooral bovenarm binnenkant, dan krijg ik ook kippenvel. Mijn dochtertje heeft precies hetzelfde. En zo ken ik nog wel meer mensen die zichzelf kunnen kietelen, al dan niet op dezelfde plaats. Ik zou me geen zorgen maken hoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100