Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is er een reden dat een psycholoog een andere minder zware diagnose stelt bij een minderjarige?

Toegevoegd na 25 minuten:
Bij reacties meer uitleg.

Weet jij het antwoord?

/2500

In alle gevallen is het stellen van een diagnose, zeker op psychologisch gebied, maatwerk. Individueel afhankelijk. Per persoon kan dat dus verschillend zijn. Dezelfde symptomen kunnen bij de ene persoon het gevolg zijn van aandoening A en bij een andere persoon van aandoening B. Dat is niet leeftijdsgebonden, maar afhankelijk van de persoon. Soms is niet in één keer duidelijk wat de beste diagnose is. Het kan dus gebeuren dat een huisarts een diagnose stelt die later, na aanvullend onderzoek, wordt veranderd door een andere arts of psycholoog. Het kan natuurlijk ook gaan om acute aandoeningen die na verloop van tijd, na enige behandelingen, verminderen of zelfs verdwijnen. Soms is iemand dan helemaal vrij van klachten, maar soms blijven er restklachten die dan onder een andere diagnose vallen dan de oorspronkelijke aandoening.

Naar aanleiding van de toegevoegde informatie in de reacties: dat de cliënt minderjarig is, lijkt hier geen rol te spelen. Het is heel vervelend voor de betrokkenen dat genoemde cliënt dit gedrag vertoont. Ik kan me voorstellen dat je graag een diagnose wilt die voor jouw gevoel overeenstemt met de ernst van het gedrag. Echter, dat gedrag hoeft niet te voldoen aan de criteria voor de door jou genoemde stoornissen. Zo'n diagnose zou dan onterecht zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen probleem is. Mogelijk is er echter een andere aanpak (zorg) voor het gedrag nodig dan behandeling van de door jou genoemde stoornissen. Zowel jij, de ouders als de genoemde andere hulpverleners zijn niet bevoegd om een diagnose te stellen. Ik kan me voorstellen dat het dan ook lastig kan zijn om de diagnose van de psycholoog te begrijpen en accepteren. Als je wilt weten op basis van welke criteria de nieuwe psycholoog tot deze diagnose is gekomen, zul je dat aan de psycholoog moeten vragen of in het diagnoserapport moeten lezen. Je kunt dan ook vragen welke andere vormen van zorg ingezet zouden kunnen worden voor deze cliënt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100