Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het zo zijn dat men bij het ruiken van bepaalde geuren die bekend voor hen zijn uit het verleden bepaalde herinneringen opdoen?

Voorbeeld: Iemand koopt een geurtje voor een speciale gelegenheid als een bruiloft. Een jaar later ruikt hij dit geurtje weer en onmiddellijk krijgt hij dezelfde beleving als het moment waarop hijzelf het geurtje ophad (dus tijdens zijn speciale gelegenheid).

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat proces noemen we zintuiglijk herinneren. De zintuigen openen andere deuren in ons geheugen dan de taal. Onderzoek laat zien dat de herinneringen die gelinkt zijn aan een geur of een klank veel vaker herinnerd worden. Vaker dan de herinneringen die in verhalen zijn opgeslagen. Emoties zijn belangrijke schakels bij het ophalen van herinneringen. Een grote rol in dit proces is weggelegd voor de hippocampus, een zeepaardvormig stukje brein (eigenlijk zijn het er twee), dat de informatie van alle sensorische gebieden in het brein binnenkrijgt en deze gegevens samenvoegt tot herinneringen. Door iets te zien, horen of ruiken, reizen we in ons brein razendsnel terug in de tijd naar een gebeurtenis, of we nu willen of niet.

Bronnen:
http://www.dementie-winkel.nl/website/inde...
https://www.scientias.nl/geur/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100