Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat houdt autisme precies in?

De ene zegt dat je je dan heel erg focust op details.
De ander zegt dat je niet goed met mensen kan omgaan.
Weer een ander zegt dat je dan veel te druk bent.
Ik heb zelf een filmpje gezien over hoe iemand met autisme de wereld ziet.
Daarin worden beelden heel erg ingezoomd.
Weet nu niet welke waar is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Autisme is een stoornis die zich niet makkelijk laat omschrijven. Autisme kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uitdrukking komen. De zaken die je noemt kunnen voorkomen, maar dat hoeft dus niet... De meest voorkomende kenmerken zijn: - Beperkingen in de interactie - Een gestoorde communicatie - Zich herhalende stereotiepe patronen van gedrag, belangstelling en activiteiten - Informatieverwerkings- en integratieproblemen Je kunt met deze kenmerken echter niet zelf iemand diagnosticeren. Daar is een gezondheidspsycholoog, psychotherapeut of psychiater voor nodig.

Bronnen:
http://www.leokannerhuis.nl/autisme/wat-autisme

Beiden zijn waar. Mensen met autisme hebben zowel problemen met het omgaan en communiceren met anderen en kunnen daarnaast ook een specifieke focus/interesse hebben op bepaalde onderwerpen en hier helemaal in verzanden (in hun eigen wereldje terugtrekken). 'Druk zijn' is geen kenmerk van autisme, maar van ADHD (hyperactiviteit). Wel kan iemand met autisme die overprikkeld is, uitbarstingen krijgen. Overprikkeling komt voor als de omgeving te druk is (teveel prikkels, teveel mensen of nieuwe omgevingen). Een uitbarsting kan ook voorkomen als er frustratie is in de communicatie (iemand met autisme voelt zich niet begrepen of kan zich moeilijk uiten en raakt dan gefrustreerd) of als de omgeving ongestructureerd is en de autist niet meer weet waar hij aan toe is. Een prikkelarme omgeving en veel structuur (een vaste dagindeling en vaste regels) zijn dus erg belangrijk. Overigens zijn er diverse stoornissen in het autisme spectrum. Het kan dus per persoon verschillen wat de specifieke problemen precies zijn en hoe 'erg' de problemen zijn. Je hebt hoogfunctionerende autisten zoals mensen met Asperger (denk aan Sheldon van the Big Bang Theory) en autisten die helemaal niet communiceren (vaak hebben die ook een verstandelijke beperking).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100