Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is psychopathie hetzelfde als de antisociale persoonlijkheidsstoornis? Of zijn de meningen daarover verdeeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet zozeer verdeeld ; het is een kwestie van definitie. Wat we vroeger een psychopaat en een sociopaat noemden, vallen nu beiden onder de definitie "Antisociale persoonlijkheidstoornis" volgens de DSM IV , het handboek voor psychiatrie. Toch zie ik zelf nog steeds wel de verschillen tussen een psychopaat en een sociopaat, maar dat kan puur een nuanceverschil zijn. De woorden psychopaat en sociopaat zijn in principe primair opzettelijk 'afgeschaft' omdat ze in het normale taalgebruik een sterk negatief beeld oproepen, dat niet zou passen bij iemand die echt een ziekte / aandoening heeft. Dat handboek echte wordt nogal eens bijgewerkt en vernieuwd en verbeterd en veranderd, en er is niet altijd volledige overeenstemming over. Maar in de volksmond is iemand die we vroeger een psychopaat of sociopaat noemden nu iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Waarmee "psychopaat" definitief kan toetreden in de lijn met scheldwoorden, want zo werkt onze taal nu eenmaal ;-) (Denk aan de vroeger volstrekt medische termen debiel, imbeciel en idioot , die we niet meer binnen het vakgebied voor mensen met verstandelijke beperkingen hanteren doordat ze een negatieve connotatie hebben gekregen, maar die in die veranderde overdrachtelijke betekenis nog zeer veel gebruikt worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Antisociale_p...
https://richarddawkins.net/2014/10/4-psych...

Het concept van de psychopaat (soms ook aangeduid met psychopatische persoonlijkheid of sociopaat) is het middelpunt van controverse. Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis en mensen die eraan lijden zijn gewetenloos en kennen geen gevoelens van empathie, schuld of trouw ten opzichte van anderen, alleen tegenover zichzelf. Sociopathie is een niet-psychiatrische toestand en heeft betrekking op asociale en criminele mensen die handelen volgens de normen van een bepaalde subcultuur. De notie 'antisociale persoonlijkheidsstoornis' is breder en omvat beide afwijkingen.

Een psychopaat heeft altijd de diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis. Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je niet per definitie psychopaat. Met andere woorden: een klein gedeelte van de mensen die de diagnose asps hebben zijn psychopaat. Het verschil: een asps'er toont reactieve agressie (er is een trigger voor nodig waarna deze mensen het gerechtvaardigd vinden om (vaak buitensporige) agressie te gebruiken. Een psychopaat kickt als het ware op het iemand iets aandoen (heeft dus geen trigger nodig). Deze info heb ik ooit bij een college tijdens de psychologie opleiding gekregen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100