Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je iemand "opgeven/aandragen/melden" voor een opname psychische hulpverlening?

bij ons op het dorp woont een vrouw van een jaar of 55,. Ze is helemaal de weg kwijt. Vroeger heeft ze veel meegemaakt, niemand weet precies wat. Ze loopt bijna altijd op straat en spreekt bewoners aan met de vraag of iemand een man voor haar weet, slaappillen heeft, dat ze levensmoe en ongelukkig is. etc.
Ze klampt steeds vaker mensen aan met deze verhalen, belt aan bij vreemden. Dit kan zo niet langer. Wij zijn bang dat dit uit de hand loopt. Zij wordt een gevaar voor zichzelf en buurtbewoners blijven na de10e zo'n verhaal keer ook niet meer zo vriendelijk als voorheen.

Hoe kunnen we haar ( en dus ook de mensen in haar omgeving) hiermee helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

hoi je mag volgens mij niet zomaar iemand bij bijvoorbeeld een psycholoog melden, want daar moet zij zelf ook toestemming voor geven en dokter enzo, maar als je zegt een last is kun je misschien wel naar de politie gaan en misschien kan die dit verder afhandelen

Wanneer mevrouw een gevaar is voor zichzelf of voor anderen kan zij gedwongen worden opgenomen, als u dit meldt bij de politie. (zie bijgevoegde link) Maar de wet is hier erg streng in, men gaat niet snel over tot een gedwongen opname. Als ik uw verhaal zo hoor, kan ik mij voorstellen dat u zich zorgen maakt en dat het niet goed gaat met mevrouw. Maar het klinkt niet als gevaarlijk gedrag, dus waarschijnlijk wordt mevrouw niet opgenomen. Wel is het natuurlijk een mogelijkheid om hulp voor mevrouw in te schakelen, zoals bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, die bij haar thuis ook komt kijken. Wanneer u contact opneemt met de wijkagent, kunnen zij u doorverwijzen naar organisaties bij u in de buurt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100