Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe beleef ik weer bepaalde tijden?

Hoi, Ik ben een meisje van 22 en voel me depressief, toen ik 15/16 was had ik een geweldige tijd op mijn school toendertijd, de omgeving sfeer, ik had goede contacten en sjans, Nu een aantal jaren verder, mis ik dit heel erg, Het voelt dood, alles voelt dood, ik zie de mensen van toen niet meer, en de persoon die ik toen was ben ik ook niet meer, als ik door de stad loop voelt het ook niet meer als vroeger, eerst vond ik t altijd leuk om me op te dotten, te shoppen etc.. nu is die levenslust weg, net alsof ik mijn hoogtepunt al heb geleefd en mijn leven langzaam inkakt, ik voel me ook behoorlijk depressief, lusteloos en doelloos, en zou het liefst weer terug naar de goede oude tijden willen, herkent iemand dit en wat je kunt doen om weer zin in het leven te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

ik herken ontzettend wat je zegt, een harde maar wijze les is dat je op je 15/16e minder verantwoordelijkheden hebt, geld, gezondheid, werk, relaties, huishouden en politiek zijn allemaal heel vanzelfsprekende dingen op die leeftijd waar je je helemaal niet druk om hoeft te maken, je houdt je er dan ook niet mee bezig. Ze zeggen wel "ignorance is bliss" of "zalig zijn de onwetenden" omdat je je op die leeftijd niet bezig houdt met ernstige zaken zie je ze niet, je voelt ze niet. Helaas hoort dat bij het leven, ik heb tijden gehad dat ik mijn nostalgische buien bijna niet kon verdragen, momenten dat ik overwoog er een eind aan te maken, want vroeger was alles beter. maar vroeger was alles niet beter, vroeger had je gewoonweg niet de informatie tot je beschikking om er een mening over te vormen. tegenwoordig koester ik goeie herinneringen, soms email ik iemand waar ik toen mee omging of zet ik muziek op uit die tijd, soms ga ik uit mijn dak op een themafeestje wat me doet denken aan toen(90's in mijn geval) ik heb het er wel eens met mijn oma over gehad, zij is 85 jaar oud en zelfs zij zegt dat het nooit weer zo is geworden als het vroeger was en dat ze "de geheime formule voor een succesvol en gelukkig leven" nooit heeft gevonden, omdat die niet geheim is: kijk niet terug naar wat je kwijt bent, kijk naar de dingen die je wel hebt want we kunnen niet terug naar toen, verleg je grenzen en ontdek de wereld op je eigen manier want nu ben je jong, je jeugd wacht niet op je dus je hebt geen tijd voor verdriet. en als je echt het idee hebt dat je aan een depressie leidt dan raadt ik je aan dat je het bij je huisarts aankaart, het is zijn werk om jou ermee te helpen.

mijn mening is dat, toen je 15/16 was, je jouw positieve emoties verkreeg door de omgeving (externe factoren). andere mensen gaven jou de goeie emoties, maar nu zijn al je externe factoren weg (al je vrienden en de omgeving is veranderd), en ben je afhankelijk geworden van je interne factoren om je goed te voelen. de vraag is dus hoe je positieve emoties kan genereren vanuit je eigen. er zijn een aantal manieren. je kun bijvoorbeeld gaan mediteren, boeken lezen, jezelf doelen stellen om te behalen, bijvoorbeeld ik dit jaar minstens 5 keer zonsopgang zien, of de Nijmeegse Vierdaagse lopen. een hobby vinden waar je gepassioneerd in bent etc. en video die op het internet te vinden is, die heel veel mensen nut heeft gebleken is van RSD (real social dynamics). hier word uitgelegd hoe je je eigen positieve emoties kan genereren. een nadeel is echter wel dat er veel word gesproken over hoe je vrouwen moet versieren, maar als je gewoon daar doorheen kijkt en de dingetjes eruit pikt die nuttig voor jou zijn, kan je je goed gaan voelen video: https://www.youtube.com/watch?v=l1tiiv4Wg7M

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100