Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waar komt agressie en boosheid vandaan ?

Ik ben een rustige jongen en ik word heel weinig boos maar bij sommige dingen kan het ineens omslaan.

Kan bijvoorbeeld ineens agressief en geiriteerd worden in mezelf als me laptop vast loopt.

Ik word niet boos of agressief als iemand me uitscheld of uit lacht.

Weet jij het antwoord?

/2500

De reden voor agressie en boosheid verschilt per persoon. Het hangt vaak samen met wat hij/zij heeft meegemaakt en hoe hij/zij 'van nature' omgaat met moeilijkheden. Als je vaak boos wordt om kleine dingen die tegenzitten, zoals een laptop die vastloopt, is er meestal sprake van een diepere frustratie die dan naar boven komt. De vastlopende laptop is dan een 'trigger' die de boosheid naar de oppervlakte haalt. Je kunt eens - heel eerlijk - kijken naar dingen die je echt dwars zitten, en die waarschijnlijk helemaal niets te maken hebben met de laptop. Iets wat in je verleden is gebeurd waar je nog steeds boos of verdrietig van wordt? Misschien heb je wel het gevoel niet goed begrepen te worden door de mensen om je heen? En/of kun je je emoties niet zo gemakkelijk uiten? Als je een rustige jongen bent, kun je misschien goed frustraties met je mee dragen zonder dat je je er bewust van bent... totdat er een druppel komt die de emmer doet overlopen, en je misschien zelf schrikt van je buitenproportioneel heftige reactie op iets vervelends. Soms bouwen mensen een muurtje om zichzelf heen om zich te beschermen tegen nare opmerkingen van een ander. Ze stoppen de pijn weg op een 'veilige' plek. De boosheid blijft dan echter terugkomen, totdat je de pijn onder ogen kan zien en het achter je kunt laten. Hoe dan ook is het goed om aandacht te besteden aan iets waar je last van hebt; dat zegt veel over jezelf, en kan je goed helpen.. Als je de oorzaak ervan kunt vinden, kun je je bewust worden van hoe je in elkaar zit, en actie ondernemen om te voorkomen dat je zo snel boos raakt.

Als mensen je (mogen) uitlachen en uitschelden, moet dat pijn doen. Die boosheid erover schijn je niet te (willen) voelen. Dan kan een simpele irritatie over een vastlopende laptop die boosheid opeens buitenproportioneel triggeren. Ik zou me dus niet zo druk maken over je boosheid, eerder over het gebrek eraan!

Agressie kent vele bronnen maar de belangrijkste bron is angst voor verlies. Angst voor verlies van reputatie, van acceptatie, van liefde, van leven etc. Machteloosheid is ook een bron van agressie. Het kan ook voortkomen uit het gemis van iets, mensen om je heen hebben iets wat jij niet krijgen kunt. Een andere belangrijke bron van agressie ligt er in een verstoring van het brein. Dit kan bijvoorbeeld door een psychische stoornis of door invloed van alcohol en drugs. - See more at: http://www.oepsboos.nl/waar-komt-agressie-vandaan/#sthash.9Ik3KAsd.dpuf

Boosheid en agressie zijn gevoelens en die komen meestal voort uit onverwerkte pijn en verdriet, machteloosheid/wanhoop/onzekerheid en angst. Als je wat gefrustreerd raakt door het niet werken van je laptop, dan is dat eigenlijk een heel normale reactie; dat heeft iedereen wel in meer of mindere mate. Als ik je tekst onder je vraag lees en die bij een ander antwoord, dan lees ik eigenlijk niet zoveel over agressie/boosheid, maar eerder over bang zijn. Bang dat je leven voorbij schiet (je schreef iets als: straks ben ik opeens 40 en wat heb ik dan met mijn leven gedaan?), soms bang in een supermarkt of in contact met mensen en je hebt ook wat problemen met werkgever, je vader en een vriend die je te weinig ziet vanwege diens relatie. Dat laatste maakt je kennelijk verdrietig. Dat kán bijvoorbeeld zijn, omdat je bang bent dat hij je laat zitten voor zijn vriendin. Misschien is het een idee om eens op te schrijven waar je mee zit en dan te kijken waar dat vandaan komt. Gevoelens kan je globaal onderverdelen in de 4 B's: Bang, Boos, Bedroefd en Blij. Als je voor jezelf duidelijk hebt en begrijpt wat er bij jou speelt, dan kan dat al heel veel van je onrust wegnemen! Succes!

Boosheid en Agressie word veroorzaakt door dat de een deel van het menselijk brein, namelijk de (amygdala) een amandelvormig deel in de hersenen, een noodsignaal naar alle andere delen van de hersenen stuurt, en deze als het ware in gijzeling neemt, de (cortex en de neocortex) het denkende deel van de hersenen. De trigger word veroorzaakt door een prikkeling van buiten af, het zij visueel, tonaal, voelen of reuk. Hier zit een emotionele herinnering en lading achter, vaak door zeer extreme emotionele gebeurtenissen. Deze is opgeslagen in de amygdala. Mensen die hier van af willen hebben in therapie te gaan. Veel succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100