Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

klopt het dat als je antipsychoticum gebruikt gemiddeld 20 jaar korter leeft? ik gebruik risperidon

Weet jij het antwoord?

/2500

We hebben het hier over een van de meest dodelijkste vormen van medicatie. Antipsychotica, waaronder Risperidon, kent een aantal bijwerkingen die je liever niet op de koop toe neemt, zoals een toegenomen bloedsuikerspiegel, verhoogde lipiden-en cholesterolniveaus en daarnaast blijken deze medicijnen je ook dik te kunnen maken. Als dat nog niet genoeg is, blijken er nog meer lange termijn bijwerkingen op te kunnen treden, zoals schade aan zenuw-en hersenweefsel, maar ook blijkt deze groep het metabool syndroom (hart-en vaatziekten) te kunnen veroorzaken. In een studie dat is gepubliceerd in de Britisch Medical Journal werden antipsychotica dodelijker verklaard dan terrorisme. Bij ouderen die dement zijn en een gedragsstoornis hebben, die met Risperidon worden behandeld, neemt de sterftekans aanzienlijk toe (Bron: Amerikaanse Food and Drug Administration)

Nee, dat is wat te kort door de bocht gezegd. Het antipsychoticum risperidon dat je gebruikt, hoort bij de groep van atypische antipsychotica. Deze antipsychotica zijn relatief recent ontwikkeld. Dan is er nog een tweede groep met oudere antipsychotica, de klassieke antipsychotica. Een deel van de atypische antipsychotica geeft meer dan de klassieke antipsychotica aanleiding tot gewichtstoename, diabetes, hart- en vaatziekten en uiteindelijk sterfte. Dit zijn de zogenaamde 'metabole' effecten van de atypische antipsychotica. Niet bij álle middelen en bij álle patiënten treden die effecten op. Iemand kan dus op het ene middel geen overgewicht of diabetes ontwikkelen en op het andere wel. Voor iemand anders kan dat weer net andersom zijn. Zolang dit goed in de gaten gehouden wordt is er nog niet zoveel aan de hand. Als je echter al zover bent dat je diabetes of andere metabole problemen hebt, dan heb je ook meer kans op hart- en vaatziekten en - gemiddeld - een lagere levensverwachting van zo'n 20 jaar. Het is dus niet echt het middel waar die lagere levensverwachting vandaan komt, maar de problemen die dat middel eventueel kan veroorzaken. Zolang je die problemen voorkomt, zal de levensverwachting niet 20 jaar lager zijn. Een arts zal als het goed is bij zijn patiënten die atypische antipsychotica krijgen in de gaten houden of iemand geen overgewicht ontwikkelt, geen diabetes ontwikkelt, geen te hoog cholesterol krijgt, etc. etc. Als dat wel het geval is (als er dus toch metabole problemen optreden) dan maakt de arts een afweging: doorgaan met het antipsychoticum of niet? Stel dat je het op zich goed doet op een bepaald middel, dan kan het soms zelfs beter zijn toch door te gaan ook al treedt bijvoorbeeld overgewicht op. Ter geruststelling: de groep atypische antipsychotica bestaat uit meerdere middelen waarvan risperidon een relatief laag risico heeft op dit soort problemen. Aripiprazol (Abilify) is ook zo'n middel. Atypische middelen die er echt om bekend staan overgewicht en dergelijke te veroorzaken zijn clozapine en olanzapine. Een aantal klassieke middelen veroorzaakt zelfs helemaal geen overgewicht, maar die hebben weer andere nadelen. Met antipsychotica is het echt steeds de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en goed kijken waar iemand het goed op doet.

@Pelle, Als het echt zo zou zijn en het zou te maken hebben met de medicijnen en iets lichamelijks dan zou het niet in de handel zijn. 90 % van alle medicijnen hebben bijwerkingen, er staat niets voor niets raadpleeg de bijsluiter. Mijn advies zou zijn om een keer van iemand de bijsluiter te lezen van zijn of haar medicatie, je zal versteld staan over negatieve bij werkingen die medicatie heeft en de stoffen die ze hiervoor gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100