Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vandaag voel ik me verdrietig, boos en krachtloos en toch is het zéker géén deel van mij: vanwaar die gemoedstoestand dan?

Ik voel boosheid in mijn handelingen, ik zie verdriet door mijn ogen : maar vanwaar die gevoelens die niet van mezelf zijn omdat er geen reden voor is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien spelen je hormonen op, dit kan je stemming en je emoties enorm beïnvloeden.

Het klinkt misschien raar, maar deze gevoelens zijn wèl een deel van jou op dit moment, ze zijn dús van jezelf en er is een reden voor. Simpel omdat jij deze gevoelens nu ervaart; dan kan het niet anders dan dat ze de jouwe zijn. Dat bedoel ik niet flauw; dat is gewoon een feit. Dan over de reden: misschien ben jij je die niet bewust, dat kan heel goed. Gevoelens komen altijd na gedachten en/of een gebeurtenis: de bekende 5 G's. Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg en in die volgorde. Het kan zijn dat er iets is gebeurd, waardoor bijvoorbeeld oude pijn of boosheid van vroeger in je gedachten zijn gekomen. Bijvoorbeeld in een herinnering. Gedachten zijn heel sterk; die beïnvloeden je voelen en je voelen beïnvloedt je gedrag. Dus: onbewust kan iets in jouw gedachten getriggerd hebben, waardoor jij je nu zo voelt. Vaak is het heel lastig te achterhalen wát dat dan precies is geweest. Wat meer info over de 5 G's: http://www.josdouma.nl/pneumapastoraat/gschema.pdf

Ik denk dat je met deze vraag eens een aantal gesprekken met een psycholoog zou moeten aangaan. Zij zijn gespecialiseerd om samen met jou deze vraag te verkennen. Waarschijnlijk heb je daar het meeste aan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100