Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welk antidepressiva is het meest geschikt om te nemen in combinatie met Ziprexa 5mg klassiek tablet tegen bipolariteit?

Man 79 jaar neemt reeds klassieke Ziprexa 5mg tegen bipolair zijn, welk antidepressiva associeert zich daar het best mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan een paar hele algemene dingen zeggen, maar dat geeft nog geen echt antwoord op jouw vraag. Wat namelijk voor deze man het beste is, is echt iets wat je moet overleggen met zijn arts, liefst een psychiater die een speciale interesse heeft voor de ouderenpsychiatrie. Let dus op, wat ik hieronder vertel is slechts algemene en feitelijke informatie, ik pretendeer daarmee niet een advies te geven dat van toepassing is op de man die je hierboven beschrijft(!) In z'n algemeenheid moet er voorzichtig worden omgesprongen met het gebruik van antidepressiva bij een bipolaire stoornis, omdat het mogelijk een manie of een zgn. rapid cycling patroon (waarbij depressieve en manische episodes elkaar heel snel afwisselen) kan triggeren. Bij een bipolaire-II stoornis (waarbij iemand nooit manisch is geweest maar alleen hypomaan) of in combinatie met middelen tegen manie (lithium, valproïnezuur, maar dus ook olanzapine) worden soms wel antidepressiva voorgeschreven. Het gaat dan vooral om medicatie bij een (acute en ernstige) depressie in het verloop van een bipolaire stoornis. Er wordt dan gekozen voor een SSRI, een serotonine heropname remmer. Dat zijn middelen als fluoxetine, paroxetine, citalopram, etc. Van de tricyclische antidepressiva (amitryptiline, clomipramine, etc.) en de SNRI's (remmen heropname van zowel serotonine en norepifrine, zoals venlafaxine) zijn aanwijzingen dat ze een hoger risico geven op het induceren van een manische episode of een rapid cycling patroon dan de SSRI's. De effectiviteit van antidepressiva is sowieso beperkt en zéker effectiviteit in combinatie met middelen als lithium, valproïnezuur, anticonvulsiva of de atypische antipsychotica is niet goed aangetoond. Uit de onderzoeken die zijn gedaan, is wel duidelijk dat de SSRI's onderling weinig verschillen qua werking, dat ze dus even effectief zijn. Zeker bij depressie is de effectiviteit van de atypische antipsychotica onduidelijk, en vanwege de bijwerkingen is het sowieso geen eerste keus middel, ook niet voor manie. Bij een bipolaire depressie is wel gebleken dat bij olanzapine de combinatie met fluoxetine effectiever is dan olanzapine alleen. Al is alleen quetapine weer effectiever dan de combinatie van olanzapine en fluoxetine, dus hele grote effecten zullen dat ook niet zijn. En nogmaals: ik geef alleen de feitelijke informatie, wat voor een bepaalde patiënt werkt of het beste is, moet de behandelend arts uitzoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100